Kezdőlap EGÉSZSÉG Szeretnéd elkerülni a magas koleszterint és a szívbetegségeket? Egyél egy marékkal ebből...

Szeretnéd elkerülni a magas koleszterint és a szívbetegségeket? Egyél egy marékkal ebből minden nap!

Hirdetés

A zöldségek és gyümölcsök napi rendszerességgel történő fogyasztása javítja az egészségünket és a jóllétünket. Vannak olyan fantasztikus élelmiszerek, amelyek képesek egyes étrend kiegészítőket helyettesíteni és nagy befolyást gyakorolni bizonyos krónikus betegségekre, mint a szív-érrendszeri betegségek is.

Tudtad, hogy a diófélék és az olajos magvak is ide tartoznak?

Hirdetés

Számos tényező, mint például az ülő életmód, a rossz étkezés, a következményes elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mértéktelensége miatt egyre inkább elterjednek a mindennapi életminőséget csökkentő és életet veszélyeztető krónikus betegségek.

Ha vetünk egy pillantást az ezekre adott gyógyszerek tájékoztatójára, a mellékhatások listáját tekintve magunktól is rájövünk, hogy a megelőzés és az alternatív kezelési módszerekkel többet érhetünk el. A megfelelő táplálkozás kulcsszerepet játszik rengeteg betegség megelőzésében és terápiájában.

A dió csodái

Különleges íze miatt, az egyik leggyakrabban használt dióféle a közönséges dió. Salátákba, süteményekbe és egyéb ételekbe, élelmiszerekbe is felhasználják. Az összehasonlíthatatlan ízű csonthéjas termés bővelkedik a hasznos tápanyagokban.

Milyen előnyei vannak a dió fogyasztásának az egészségre?

Azok, akik naponta fogyasztanak diót, egészségesebbek és tovább élnek, mint mások.

Nagy energiát szolgáltató élelmiszer, gazdag E-, C- és B6-vitamin forrás. Emellett jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat  tartalmaz. Nagy mennyiségben találhatóak benne fontos ásványi anyagok, mint például magnézium, kalcium, cink, vas, foszfor és kálium.

Íme, egy lista az diófogyasztás előnyeiről:

– Az agy teljesítményének javulása

Hosszú ideig a diót tartották az agy legjobb táplálékának. Nagy mennyiségű DHA-t tartalmaz, amely egy omega-3 zsírsav fajta, ami segít az agysejtek egészségesen tartásához.

– Kardiovaszkuláris problémák megelőzése

Az American Journal of Clinical Nutrition (Amerikai Klinikai Táplálkozástudományi folyóirat) tanulmánya szerint a dió segít a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésében, a szervezet rossz koleszterinszintjének csökkentésén keresztül.

– Fogyás

A nagy energiaérték ellenére a dió jelentősen hozzájárulhat a fogyáshoz. Köszönhetően a jó zsíroknak és magas rosttartalmának, az dió étvágycsökkentőként működik és megelőzi a túlevést.

– Termékenység javulása

A diófélékben lévő omega-3 DHA segít a termékenység növelésében. Ez a zsírsav a szervezetünkben egy eikozanoid nevű vegyületté alakul, amely stimulálja a méhben a vérkeringést, ezzel növeli a terhesség esélyeit és hozzájárul a magzati növekedéshez.

– Az immunrendszer erősítése

A dió gazdag E-vitaminban és erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer állapotának javításában és a szabadgyökök semlegesítésében.

Fontos! Mivel nagy energiatartalommal rendelkezik és oxálsav taralma is magas, ezért mértékkel kell fogyasztani, megelőzve a vesekő kialakulás kockázatát.

tudasfaja.com

Hirdetés