Kezdőlap EGÉSZSÉG Sokan azt hiszik egészséges, pedig rákot okoz ez az étel

Sokan azt hiszik egészséges, pedig rákot okoz ez az étel

Hirdetés

A halfogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatása régóta elterjedt nézet, azonban egy friss tanulmány teljesen megcáfolja ennek az igazságtartalmát, alapjaiban rendíti meg a bevett szokásokat.

 

Hirdetés

A nemrégiben készített tanulmány kimondja, hogy a nagymértékű halfogyasztás megnöveli az esélyét a bőrrák kialakulásának.

“A melanoma az ötödik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Államokban, és kialakulásának kockázata a fehér bőrűek esetében egy a 38-ból, a fekete bőrűeknél egy az 1000-ből, a spanyol ajkúak esetében pedig egy a 167-ből.


Bár az elmúlt évtizedekben az USA-ban és Európában egyaránt nőtt a halfogyasztás, eddig nem voltak következetesek a melanoma kialakulásának kockázata és a halak fogyasztása közötti összefüggéseket vizsgáló korábbi tanulmányok eredményei” – szögezi le Eunyoung Cho, a tanulmány szerzője.

A kutatók félmillió 50-71 év közötti amerikai állampolgár étkezési szokását vették górcső alá 15 éves keresztül, hogy segítségükkel rájöjjenek gyakrabban alakul-e ki a bőrrák a gyakori halfogyasztók körében.

Az eredmények kimutatták, hogy a hetente átlagosan kb két adag halat fogyasztók esetében 22%-kal nagyobb a melanoma kialakulásának kockázata.28%-kal pedig nagyobb eséllyel alakulnak ki náluk a rák előfutárának tekinthető rendellenes bőrsejtek, mint a fél adagnál kevesebb halat fogyasztó embereknél.

Feltételezésük alapján a kockázat megnövekedése a halakban található szennyező anyagok számlájára írható.

Ilyen szennyező anyagok a poliklórozott bifenilek, dioxinok, az arzén és higany.A kutatás vezetője felhívja a figyelmet arra, hogy ezzel kapcsolatban további tanulmányokra van szükség, a biztosabb összefüggések feltárásához.

https://www.tudasfaja.com/

Hirdetés