Kezdőlap AKTUÁLIS Rendkívüli bejelentést tett Gulyás Gergely, aminek sokan nem örülnek majd

Rendkívüli bejelentést tett Gulyás Gergely, aminek sokan nem örülnek majd

Hirdetés

Napok óta mély zuhanásban a forint, újabb és újabb történelmi mélypontokat látunk a legfontosabb devizákkal szemben, és közben a Magyar Nemzeti Bank is lépett, a már csaknem 10 százalékos kamat nem sok jóval kecsegteti a hitelfelvevőket.

 

Hirdetés

Ezek fényében kifejezetten érdekes lesz, hogy a délben kezdődő Kormányinfón mi hangzik el a hazai fizetőeszközzel kapcsolatban. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatást ad a kormány tegnapi üléséről, majd válaszolnak az újságírók kérdéseire. Kövesse nálunk a Kormányinfót, cikkünk frissül!


A forint zuhanása ellenére stabil a magyar gazdaság

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy 10 órás kormányülést tartottak tegnap. A forint zuhanása – a piaci félelmek – ellenére a magyar fundamentumok kifejezetten erősek, de a forint is megérezte az inflációt. Az árfolyamokat a gázárak mozgatják, a háború miatt lett gyenge a forint. Mint fogalmazott, az árfolyamot az energia- és gázárak mozgatják, ezért gyengül az euró a dollárhoz képest és a forint is. Egész Európát elérte az infláció, de szerinte Magyarország jobban áll, mint a környező országok. Elmondta, hogy a pillanatnyilag legfrissebb ipari termelési adatok szerint a növekedés mértéke 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes foglalkoztatottsághoz közeli szint biztosított, közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, a költségvetési bevételek jelentősen nőnek.


Gulyás bejelentette, hogy 4 pontban engedünk az Európai Bizottságnak

A legutóbbi kormányülés óta az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról a tárgyalások előrehaladtak – mondta Gulyás. A kormány a múlt héten részletesen válaszolt a bizottság megkeresésére:

  1. Magyarország nem csupán az EU-közbeszerzéseknél, hanem az állami megrendeléseknél is csökkenti az egyszereplős tenderek arányát.
  2. Korrupciós büntetőügyekben az ügyészséggel szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak.
  3. A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi egyeztetésre is lesz idő. A speciális gyors jogalkotás arányát csökkenti a kormány. Ezt is megígérte a kormány.
  4. Elfogadta a kormány a bizottság javaslatát arról is, hogy Magyarországnak a források egy jelentős részéMagyarország készen áll a tárgyalások lezárására

Gulyás azt mondta, a kormány célja, hogy a magyar költségvetés továbbra is kiegyensúlyozott, megbízható legyen, kiemelte, a konzervatív költségvetési politika fogja jellemezni a kormányt a továbbiakban.

A cél az, hogy Brüsszellel a lehető leggyorsabban megállapodjanak, Magyarország készen áll a tárgyalások lezárására.

Az ellenzék akadályozza, hogy a megállapodást megkössék, ami a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók béremeléséhez szükségesek. Ennek bizonyítéka az Európai Parlament tegnapi határozata, ami soha nem látott felelőtlenség – hangzott el a Kormányinfón.

Határvadászatokat vesznek fel
Az erőszakos migrációs határsértések miatt 4000 határvadászt fog felvenni a Belügyminisztérium. A déli határvidéken egyre rosszabb a helyzet. A déli határszakaszon az év ugyanezen időszakában tavaly 47 ezer, idén 110 ezer határsértő volt, a keleti határnál pedig háború zajlik. A rendőrség kötelékébe fognak tartozni a határvadászok, a honvédelmi alapból fogja finanszírozni az ország.
Hirdetés
loading...