Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Összeöntötte a kólát és a tejet, nem hitt a szemének, amikor meglátta...

Összeöntötte a kólát és a tejet, nem hitt a szemének, amikor meglátta mi történik!

Életünk tele van meglepetéssel, és csodákkal. Legyünk nyitottak az új dolgokra, hiszen csak így ismerhetjük meg a világot. Ne elégedjünk meg a csak fehér, vagy fekete tényekkel, hiszen annyi érdekesség van körülöttünk.

A kólát nagyon sok ember szereti, és fogyasztja, annak ellenére, hogy tisztában vannak vele, hogy mennyire nem egészséges. Az alábbi kísérletben az láthatjuk, hogy mi történik, ha kólát tejjel keverünk össze. Kíváncsi vagy rá?

Akkor próbáld ki! Tölts háromnegyedig egy poharat kólával, majd önts rá tejet. Pár másodperc múlva látni fogod, hogy a tejeskávé szerű massza el kezd dolgozni, besűrűsödik, majd kezd külön válni a kóla, és a tej. Ekkor tölts rá még egy kevés kólát.

A kólában levő foszforsav, és a tejben levő kalcium reakciója során egy sűrű massza képződik, majd egy idő után ezek szétválnak.

Egy órát hagyd állni, majd látni fogod, hogy a keverék egy adag átlátszó folyadékra, és egy adag barna masszára különül el. Mindez azért történik, mert a foszforsav molekulái kapcsolódnak a tej molekuláihoz, növeli azok sűrűségét, és leválasztja a folyadék többi részéről.

Ez történik a gyomrodban is, ha tejre kólát iszol, vagy fordítva. Ugye nem akarod ilyen folyamatoknak kitenni az emésztésed?

loading...