Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ A szomorú igazság a legismertebb fűszerről: ha ezt találod az őrölt borsban...

A szomorú igazság a legismertebb fűszerről: ha ezt találod az őrölt borsban kukában a helye!

Őrölt fekete bors az egyik leggyakrabban használt fűszer az egész világon. Itt az ideje azonban, hogy kiderüljön a szomorú igazság erről a fűszerről.

 

Mi is előszeretettel használjuk a legtöbb étel elkészítéséhez.  Nélkülözhetetlen eleme a  pácoknak, leveseknek, töltelékeknek, salátáknak és még sok más étel alap kelléke. Valószínűleg nincs  olyan konyha, ahol nem található meg ez a csodálatos fűszer.

Nem csak az íze miatt, de pozitív egészségügyi hatása miatt is kedveljük. Elősegíti az emésztést, védi a szív- és érrendszert, és az izmok egészségét.

Ahhoz, hogy a fekete bors egészségügyi hatásait élvezhessük, rendszeresen, és elég nagy mennyiséget kell fogyasztanunk. Ha kúraszerűen akarjuk használni a fekete borsot, mindenképp egy jobb minőségű terméket vásároljunk. Keressük inkább a bioboltokban, hiszen a nagy áruházak polcain gyakran silány, minőségtelen termékek találhatóak.

Teszteljük le, hogy mennyire jó minőségű a fekete bors, amit vásároltunk.

Honnan tudhatjuk, hogy mennyire jó a bors?

Az alábbi képen három tálacskában különböző borsokat láthatunk. Az első tálban levő bors felső kategóriás, a következő elsőosztályú, a harmadik pedig, ami látszatra a legfeketébb, az a másodosztályú. A jó minőségű bors soha nem fekete, inkább barnás. Minél szürkésebb, annál rosszabb a minősége.

orolt-bors

A jó minőségű borsot nehéz beszerezni, és elég drága is. Egyes kereskedők a nagyobb hozam érdekében a bors darált héját, lisztet, keményítőt, és rizsport kevernek hozzá. Az első tégelyben láthatjuk, hogy nagyon porszerű, lisztes az állaga. Ezt minden bizonnyal liszttel keverték. Ha beleszagolnánk, éreznénk, hogy az illata sem olyan erőteljes borsos. A második képen levő bors egyenlőtlenül szürke, nagyon sok benne a fehéres rész. Ez egészen biztosan csekély mennyiségű fekete borsot tartalmaz.

bors
Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy a fekete bors milyen adalékokat tartalmaz, végezzük el az alábbi tesztet. Öntsünk a fekete borshoz egy kevés felforralt vizet, és nézzük meg, mi történik. Ha tartalmaz keményítőt, az fel fog főni, ha pedig liszt van benne, savanykás szaga lesz. Az alábbi képen láthatjuk, hogy az első tartályban levő bors felső kategóriás, a következő jó minőségű, a harmadik másodosztályú, az utolsó pedig adalékanyagokkal van teli.

orolt-bors2

loading...