Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Neked is van otthon fikuszod? Megmutatjuk hogy szaporíthatod!

Neked is van otthon fikuszod? Megmutatjuk hogy szaporíthatod!

Egy nap a szeméttároló mellett egy fikuszt találtam kidobva. Nem volt a legjobb állapotban, kissé megsárgultak a levelei, az igaz, de azért még nem kellett volna kidobni. Megsajnáltam, ezért hazavittem, és átültettem. Azóta van egy csodaszép fikuszom.

Tudod, hogy a fikusz az egyik legérzékenyebb növény? Védened kell a huzattól, a hidegtől, nem szabad egyik helyről a másikra mozgatnod, ne álljon rajta a víz, és mindig gondosan le kell törölnöd a leveléről a port.

A fikusz jelentős mennyiségű oxigént termel, megköti a szén-dioxidot, nagy mennyiségű benzolt, és formaldehidet tud kiszűrni a levegőből. Nagyon hasznos lehet, mint szobanövény, ezért inkább gondoskodj róla, de soha ne dobd ki.

Hogyan szaporítható?

Vágjunk le egy olyan ágat róla, amely 2-3 levelet tartalmaz. A legalsó levél alatt 1-2 cm-el vágjuk vissza az ágat, távolítsuk el az alsó leveleket. A vágás nyomán ragacsos lé fog kicsorogni a fikuszból, áztassuk 15 percre ezt a részt meleg vízbe. Ezután mártsuk aktív szénporba, majd nyomjuk egy homokkal töltött edénybe, hogy meggyökeresedjen.

Tartsuk nedvesen a talajt

Figyeljünk oda, hogy soha ne száradjon ki a föld. Tartsuk nedvesen, de ne legyen túl vizes. Az eredményesebb gyökeresedés érdekében inkább egy vízzel töltött vázába állítsunk a fikuszt.

Tegyünk a vízbe egy teáskanál szénport. 1-2 hónap szükséges a gyökeresedéshez. Amint megjelennek az első gyökerek, ültessük cserépbe, laza szerkezetű földbe.

Tároljuk világos helyen, és gondoskodjunk időközönként a tápozásáról is. Ha túl magasra nő, időközönként nyugodtan visszametszhetünk 1-2 levélnyit belőle.

A leveléről töröljük le a port langyos vízzel, hogy egészségesebben tudjon élni. Télen mérsékeltebben öntözzünk, tavasszal, 2-3 évente ültessük át nagyobb edénybe, friss földbe.

loading...