Kezdőlap KIKAPCSOLÓDÁS Nehezen tartod be az újévi fogadalmadat? Íme, 10 módszer, ami segít elérni...

Nehezen tartod be az újévi fogadalmadat? Íme, 10 módszer, ami segít elérni a 2019-re kitűzött célokat!

Minden újabb évben ugyanaz a lemez. Hozol egy újévi fogadalmat, amelyhez ragaszkodsz, majd az első utadba kerülő akadálynál fel is adod. Egy felmérés szerint az újévi fogadalmak 80%-át már január hónapban feladják az emberek. Olyan sokan próbálunk jobb önmagunkká válni, akkor mégis miért gyengülünk el ilyen könnyen?

Hajlamosak vagyunk nehezen tartható fogadalmakat tenni, mint például, hogy sosem veszekszünk többé a párunkkal. Ez elég valószínűtlennek hangzik. Viszont az, hogy igyekszünk felismerni, mikor reagáljuk túl a dolgokat, sokkal kivitelezhetőbb, igaz?

A megfelelő hozzáállással az új év valóban egy új kezdet lehet. Íme, 10 tipp, hogy elérhesd a célodat.

1. Hogy állsz az önbecsüléseddel?

Kezdd azzal, hogy rendbe teszed, mert így sokkal több változást leszel képes elérni. Gondoskodj magadról annak érdekében, hogy az újévi célokat megvalósíthasd. Fókuszálj azokra a pozitív tulajdonságokra, amit a szeretteid mondanak rólad. Minden nap hunyd be a szemed és képzeld el, hogy ezeket mondják rólad. Erős pozitív hatást érhetsz el vele.

2. Figyeld meg a belső monológjaidat

Amikor kitűzöl egy célt, elindul a belső monológod: nem tudom megcsinálni, nem fog sikerülni, stb. Nagyon fontos a célok elérése, mivel önmegvalósító és élet beteljesítő ciklus. Kapcsolj át és mondogasd, hogy “sikerrel fogok járni, minden nap, mindent el fogok követni érte”!

3. Határozd meg az aktuális célt

Bizonyított, hogy a célod világos elképzelése optimalizálja az elérését. Ha azt mondod, hogy “feljebb szeretnék jutni a ranglétrán a munkahelyemen” túl homályos. Ha viszont választasz egy készségfejlesztő tanfolyamot, amely segít jobban összpontosítani a munkádra, már sokkal konkrétabb.
Az is fontos, hogy tervet vázolj fel magadnak. Írd le egy lapra vagy vezesd be a gépedbe a célod eléréséhez szükséges pontokat.

4. Óvatosan a “jövőfüggő” boldogsággal

Folyamatosan ez jár a fejedben: “boldog leszek, ha X, Y vagy Z történik”? Például jobb munkát, jobb partnert vagy szebb kocsit veszel? A jövőtől függővé tett boldogság eszménye elvonja a figyelmedet azokról az értékekről, amik már jelenleg is az életedben vannak. Fontold meg, melyek azok a készségek, javak és értékek, amikkel már rendelkezek és hogy ezekre támaszkodva még mi mindent érhetsz el.

5. Állj ellen a visszahúzó erőknek

A másik ok, ami miatt nem szokott teljesülni egy újévi fogadalom, a környezet befolyása. Megpróbálsz egészségesen étkezni, de a párod egy nagy adag félkész ételt készít, próbálsz leszokni a dohányzásról, de a kollégák hívnak magukkal a szünetben? Ezek ártatlan szabotálásai az erőfeszítéseidnek, de előfordulhat az is, hogy egyes emberek nem szeretnék, hogy megváltozz, hanem maradj olyan, mint ők, mert az nekik is kényelmesebb. Légy határozott a döntéseiddel kapcsolatban, különben mások uralkodnak majd feletted.

6. Hagyj fel azzal, hogy teljes mértékben a fantáziádhoz ragaszkodj

Talán éppen egyedülálló vagy, remélve, hogy 2018-ban rátalálsz a tökéletes partnerre. Gondold végig jól a párkapcsolattal szemben támasztott elvárásaidat. A nagy ő-nek valóban olyannak kell lennie, aki mellett még Orlando Bloom is szégyenkezhetne? Ha olyan elvárásaid vannak egy partnerrel kapcsolatban, mint, hogy legyen tiszteletteljes és kedves, az teljesen reális, de, hogy minimum 1,80 magas legyen, havi x fizetéssel, már nem biztos, hogy olyan valószerű.

7. Turbózd fel az agyad teljesítőképességét

Az új célok elérése nagy teljesítmény és egy kutatás azt mutatta, hogy az agynak csúcsformában kell lennie a maximális eredmény elérése érdekében. Ne használjon számológépet egyszerű összeadásokhoz, tornáztasd időnként az elmédet. Memorizálj telefonszámokat, ahelyett, hogy csak kikeresd a mobilodból. Ahelyett, hogy végigpörgetnéd a közösségi oldalakat, csinálj meg egy mentális kirakós játékot.
Töltsd le agyserkentő Mozart zenét a kedvenc listádba. Utazz el külföldre és tanulj meg új nyelvi frázisokat.

8. Ne halaszd holnapra

Tégy ma egy kisebb lépést ahelyett, hogy azt mondod: “ma nem tudom megcsinálni, inkább majd holnap elintézem”. A célod eléréséhez szükséges kisebb részlet elvégzése is növeli az önbizalmadat a folytatáshoz, így nem érzed majd azt, hogy ez a nap is kárba ment.

9. Csinálj egy nagytakarítást és tisztítsd meg az elmédet

Ha készen állsz a cselekvésre és az életed megváltoztatására, az világos gondolkodást igényel. Pszichológiai bizonyítékok vannak arról, hogy az irodák és a személyes terek letisztulttá tétele javítja a hatékony munkavégzést és a hangulatot is.
Nem kell teljesen átalakítani a helyiséget, de érdemes beszúrni az időrendedbe 1-2 órát, hogy lomtalanítsd az irodádat vagy a szobádat.

10. A nevetés valóban a legjobb gyógyszer

Egy kutatás azt mutatja, hogy a nevetés hozzájárul a jó lelki állapothoz, mert fokozza az endorfin termelést, ami igazi boldogsághormon.
Ha túlságosan leterheled magad az új célok megvalósításával, az is vissza tud tartani és lelassít. Az elmédnek szüksége van szünetekre és pihenésre, azért érdemes időnként megnézni egy vígjátékot vagy jókat nevetni a barátokkal. Válassz ki egy olyan fotót, ami mindig megnevettet, így könnyen ki tudsz kapcsolni, ha ránézel.

 

loading...