Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ne dobd ki a tojáshéjat! Így lesz tőle mézédes, hatalmas és egészséges...

Ne dobd ki a tojáshéjat! Így lesz tőle mézédes, hatalmas és egészséges a paradicsom!

Hirdetés

Egy négytagú családban átlagosan hetente legalább 10 tojás elhasználódik. A tojás héját soha ne dobd a szemétbe, növényeid meg fogják hálálni, ha a kalciumban gazdag héjjal gondoskodsz róluk.

 

Hirdetés

Természetesen felhasználhatod a komposztba is, de ott túl sok időbe telik, míg lebomlik, és újrahasznosíthatod. Most egy olyan módszer mutatunk, mely segítségével sokkal könnyebben felhasználhatod a tojásban található kalciumot, és értékes tápanyagokat.

Ha ezt a cikket elolvastad, már foghatsz is neki gyűjteni a tojáshéjat, hiszen nagy szükséged lesz rá, ha van egy kis kerted. Kiváltképp a paradicsomok fogják meghálálni a gondoskodásodat.


A tojáshéj pozitív hatása a kertben:

  • szabályozza a talaj sav-bázis egyensúlyát
  • sok kalciumot tartalmaz
  • megvédi a paradicsomot, és más éjszaka növő növényt a rothadástól, penészedéstől

Hogyan kell használni a tojáshéjat a kiskertben?

Gyűjtsd össze a tojások héját, mosd ki kívül-belül alaposan, előbb bő forró vízzel, majd kapard ki belőle a fehér hártyát. Ezután tedd egy tálcára, és várj, míg tökéletesen megszáradnak a héjak.

A sütőt is használhatod a szárításhoz, ha legközelebb pitét sütsz, míg előmelegszik a sütő, tedd be a tojáshéjakat, hogy száradjanak. Eközben tökéletesre szárad, és fertőtlenítődik a héj. A megszáradt héjakat tárold egy dobozban, és, amikor már jó sok összegyűlt, kávédarálóban őröld finom porrá.

Az egész évben gyűjtött tojások pora tavasztól őszig alkalmazható. Ültetéskor szórj a gödörbe egy teáskanálnyit, majd ezután tedd rá a növényt, és takard vissza a földdel. Ezután időközönként a növények töve köré is szórhatsz a porból, vagy öntözd őket tojáshéj főzettel.


Négy liter forró vízben keverj el 2 evőkanál tojáshéj port, és 1 evőkanál Epsom-sót. Pár napig hagy állni, majd öntözd meg vele a paradicsomokat. Havonta egyszer alkalmazd ezt a módszert. Hogy elkerüld a paradicsomok penészesedését, öntözd reggel őket, ne este.

tudasfaja.com

Hirdetés