Kezdőlap EGÉSZSÉG Nagyon kevés magyar fogyasztja, pedig mindenkinek kellene! Fontosabb, mint gondolnánk, eláruljuk miért!

Nagyon kevés magyar fogyasztja, pedig mindenkinek kellene! Fontosabb, mint gondolnánk, eláruljuk miért!

Bár Magyarországon is lehet kapni pomelót, mégis nagyon kevesen fogyasztjuk, a legtöbben azért, mert nem ismerik ennek a citrusfélének a csodálatos erejét!

 

Malájföld különlegessége ez a gyümölcs, mely még ma is a Távol-Kelet egyik érdekessége. Ritkábban kerül az európai piacokra, mint a jól ismert citrusfélék ez részben annak is köszönhető, hogy ma főleg csak Indiában és Dél-Kínában termesztik, de lassan a trópusi övben is elterjed.

A pomelo a citrusfélék egy teljesen külön fajtája. A termések színe zöldes sárga, méretük nem ritkán eléri az akár 40 cm-es átmérőt és a 6-8 kg tömeget is. Íze a keserűtől az édesig bármilyen lehet. Héja jóval vastagabb, és savanyúbb, mint a grapefruitnak.

A legnagyobb citrusféle íze a keserűtől az édesig változhat. Étrendünkbe főleg a magas C-vitamint-tartalma miatt érdemes beiktatni, de kalcium- és káliumtartalma is jelentős, így erősíti az immunrendszert és szabályozza a vérnyomást is.

Mivel zsírégető enzimeket tartalmaz, így a fogyókúrák során is hasznos lehet, kalóriatartalma alacsony, alig 25-50 kcal/100 gramm. Illóolaja bőrtisztító hatású, jótékony hatással van a vérkeringésre és gyulladáscsökkentő. Fontos, hogy fogyasztás előtt a hártyás válaszfalat távolítsuk el a gyümölcshúsról, ellenkező esetben élvezhetetlen lesz az íze. Leve koktélok alapanyaga is lehet, de gyümölcssalátát, lekvárt, vagy desszertet is készíthetünk belőle.

Szerző: tudasfaja.com

loading...