Kezdőlap EGÉSZSÉG Nagymamám tanácsára cukros vizet ittam, igazi csoda történt a testemmel!

Nagymamám tanácsára cukros vizet ittam, igazi csoda történt a testemmel!

Hirdetés

Bizonyított, hogy a szénhidrátok növelik az atlétikai teljesítményt és maximalizálják az állóképességet. Ezért létezik olyan sok energiaital, energia szelet és shake az edzőtermekben is. De mi a helyzet a cukros vízzel? 

Általában a napi bevihető cukormennyiséget az üdítő italokkal és gyümölcslevekkel már le is tudjuk, azonban ezek a források nem tekinthetőek a legjobb választásnak. Lássuk, hogy egy egyszerű oldat, mint a cukros víz, milyen hatással van a szervezetünkre.

Hirdetés

A cukros víz gyorsan energiával látja el a szervezetet

Tudjuk, hogy a túl sok cukor árt az egészségnek és a táplálkozási szakemberek is azt javasolják, hogy a napi bevitt kalóriamennyiség 10%-át nem szabad meghaladnia. Vannak azonban olyan esetek, amikor a testünk azonnali gyors energialöketet követel.Amikor cukros vizet fogyasztunk, a testünkben azonnal felszívódnak a cukormolekulák és a sejtek azt energiává alakítják. A kutatások azt mutatták, hogy a cukros víz sokkal jobb energiaforrás, mint a boltban kapható édesített italok.

Miből van a cukros víz?

Egyszerűen kristálycukrot kell hozzá felhasználni. A szacharóz vagy kristálycukor 2 cukormolekulából áll: glükóz + fruktóz. Egy közelmúltban végzett brit vizsgálat azt mutatta ki, hogy a szervezetünk ezt a használja fel a leghatékonyabban.

Miért jobb a cukros víz, mint a többi édesített ital?
A gyümölcslevek, a szénsavas üdítők, az energiaitalok, a vitaminos vizek és a sportitalok úgy tűnhet, hogy ugyanazokkal az alapvető összetevőkkel bírnak, mint a cukros víz, de ez nem igaz. A vásárolt édesített italok gyakran tartalmaznak további összetevőket, mint például koffeint, ízesítőanyagokat és színezőanyagokat. Az édes italok, különösen az energiaitalok drágák, míg a cukros víz olcsó és könnyen elkészíthető otthon is.

Miért választják a cukros vizet a sportolók?
A tudósok azt találták, hogy a cukros vizet fogyasztó sportolók gyorsabb és egyenletesebb regenerálódást tapasztaltak, mint azok, akik energiaitalokat fogyasztottak. Tehát, ha egy maratont futsz le, vagy ha úgy érzed, hogy hirtelen energiára van szükséged, akkor helyettesítsd a bolti termékeket egyszerű cukros vízzel.

Mikor a legjobb fogyasztani?

Számos olyan helyzet áll fenn, ahol szükséges lehet a szénhidrátbevitel növelése:

  • Edzések előtt, alatt és után.
  • Nagy intenzitású mozgások közben: túrázás, kerékpározás, futás.
  • Hosszú kihagyás étkezések között.
  • Bármikor, amikor hirtelen energialöketre van szükséged.Mennyi az ajánlott mennyiség?

Természetesen mérsékelten kell fogyasztani. Magas intenzitású edzések közben, mint a kerékpározás, óránként 3 evőkanál cukor ajánlott, 1,5 evőkanállal elkeverve egy csésze vízben. Kevésbé intenzívnél ez a mennyiség a fele. Ha nincs számottevő fizikai aktivitás, akkor legfeljebb 2 teáskanállal egy csésze vízben.

tudasfaja.com

Hirdetés