Kezdőlap EGÉSZSÉG Most megtudhatod az agyad valódi korát, és hogy hajlamos vagy-e az Alzheimer-kórra

Most megtudhatod az agyad valódi korát, és hogy hajlamos vagy-e az Alzheimer-kórra

Hirdetés

Itt az egyszerű teszt, ami után megkapod a pontjaidat és a magyarázatot az eredményre.

Az agy olyan, mint egy izom, és minél többet edzik, annál jobban fejlődik.

Hirdetés

Sokan tudják, hogy az életkor előrehaladtával az ember lassabban kezdi feldolgozni az információkat. Ezért a brit orvosok új módszertant dolgoznak ki az “agy életkorának” kiszámítására.

Mint tudjuk, az öregedéssel az emberi agy szó szerint zsugorodni kezd, ahogy egyre több idegsejt pusztul el. Az információ feldolgozását elősegítő idegi kapcsolatok százai kezdenek felbomlani. Néhány embernél azonban az agy nem mutatja az öregedés jeleit számos ok miatt, beleértve az öröklődést és az életmódot.Válaszoljon az összes alább feltett kérdésre. A tesztet Dr. Vincent Fortanas, a Dél-Kaliforniai Egyetem klinikai neurológia professzora fejlesztette ki. Segít meghatározni agyának valós korát, és felmérni, hogy szokásai hogyan befolyásolják az agy állapotát.

Válaszolj igennel vagy nemmel minden kérdésre:

1. Minden éjjel 7-8 órát (vagy többet) alszom.

2. Naponta legalább öt adag antioxidánsban gazdag gyümölcsöt és zöldséget eszek.

3. Hetente legalább háromszor eszek magas omega-3 savban gazdag grillezett halat.

4. Hetente legalább ötször omega-3-ban gazdag halolajat vagy lenmag-kiegészítőt fogyasztok.

5. Naponta szedek multivitamint és folsav tartalmú táplálék-kiegészítőt.

6. Naponta szedek aszpirint kis adagokban.

7. Hetente legalább ötször iszom vörösbort vagy szőlőlevet.

8. A hét nagy részében sportolok, minden edzés legalább 30 percig tart.9. Hetente legalább ötször összetett könyveket olvasok, keresztrejtvényeket vagy sudokut fejek, vagy más olyan tevékenységet végzek, amihez aktív tanulás, memorizálás, számítás, elemzés és problémamegoldás szükséges.

10. A családomban voltak “hosszú életű génekkel” rendelkező emberek, akik 80 évig vagy tovább éltek emlékezetvesztés nélkül.

11. Az összkoleszterin szintem 5,2 alatt van.

12. A “rossz” koleszterinszintem 3,3 alatt van.

13. Nem vagyok túlsúlyos.

14. Étrendem “mediterrán”, dominálnak benne a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, diófélék és magvak. A zsírforrások az olívaolaj és kis mennyiségű vörös hús.

15. Vaj és margarint evés helyett olívaolajat eszek, és nem fogyasztok transzzsírokat.

16. Soha nem dohányoztam.

17. A vérnyomásom normális.

18. Nincs cukorbetegségem.

19. Nincs metabolikus szindrómám (amelyet magas trigliceridszint, általános elhízás és magas vérnyomás jellemez), más néven “inzulinrezisztencia szindróma”.

20. Nincsenek alvászavaraim, például horkolás, obstruktív alvási apnoe vagy krónikus álmatlanság.21. A mindennapos fékezhetetlen stressz számomra nem jelent problémát.

22. Vannak olyan emberek, akik aktívan támogatnak, szeretek barátokkal, kollégákkal, rokonokkal tölteni az időt.

23. Nem tervezem, hogy Alzheimer-kórt kapok, és bármit hajlandó vagyok megtenni a megelőzés érdekében.

Most számold meg, hány igen választ adtál, és nézzed meg a jellemzőit a pontok alapján.

0-11 : Magas az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. Adjon hozzá további 10 évet a jelenlegi életkorához, és megkapja agyának valódi korát. Azonnal hívja fel háziorvosát, és beszélje meg vele a biztos egészségügyi problémáit.

12-14: Az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata közepes. Adjon hozzá öt évet jelenlegi életkorához, hogy megkapja az agy tényleges életkorát.

15-19 : Minden normális. Az Ön tényleges agyi életkora megegyezik a naptári életkorával. Azonban van egy kis kockázata az Alzheimer-kór kialakulásának, ezért legyen óvatos. Olvassa el újra a kvízt, hogy megtudja, milyen változtatásokat kell végrehajtania az étrendben, az edzésprogramban és az alvásban.20-22 : Nagyon jó! Vonja le öt évet a naptári életkorából, és megkapja az agy életkorát. Nagyon vigyázol testi és lelki egészségedre. Ellenőrizze, hogy mely kérdésekre válaszolt nemmel, és próbáljon meg változtatni ezen.

23-24 : Gratulálok, a legjobb módon öregszel! Az agy tényleges életkorának meghatározásához vonjon le 15 évet a naptári életkorból. Jelenleg egészséges vagy, elméd fiatalos és nagyon produktív. Ha a jövőben is így folytatja, rendkívül alacsony az Alzheimer-kór kockázata.

Most beszéljünk meg néhány módszert, amelyek segítségével fiatalon tarthatod az agyad.

1. Gyakorlatok

Az emberek agyukat keresztrejtvények, sudoku megfejtésével, vagy egyszerűen új ismeretek elsajátításával, például idegen nyelvek tanulásával edzik. Mindez segít csökkenteni az agy öregedésének ütemét, de kis mértékben.

Eközben a normál fizikai erőnlét megőrzése hatékonyabbnak tűnik. Tanulmányok azt mutatják, hogy a testmozgás az agyunkat is jó formában tartja. Még a legegyszerűbb, napi 30 perces séták is jelentősen lelassítják öregedését.

2. Aludj többet

Az alváshiány öregedéshez vezet. Tanulmányok azt mutatják, hogy azoknak az embereknek az agya, akik 10 évig éjszakai műszakban dolgoznak, körülbelül 6 évvel idősebbek, mint kellene. Az alváshiány felgyorsíthatja az agysejtek pusztulását. Az étrend is szerepet játszik – a tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik egy hétig gyorsételeket fogyasztanak, lényegesen rosszabb memóriát tapasztalnak.

3. Rossz szokások elhagyása

Ami rossz a testének, az általában az agynak is. Dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás, magas koleszterinszint – mindez felgyorsítja az agy öregedését, mivel hatással van az erek állapotára az egész szervezetben, illetve az agyban. Nagyon jó vérellátásra van szüksége. Még a minimális vérzés is sejtek pusztulását okozhatja.4. Tartalmas társasági életet

Az agy fiatalon tartásának legegyszerűbb módja, ha találkozunk másokkal. A „társadalmilag aktív” egyének lassabb agyi öregedést tapasztalnak. A tudósok azt sugallják, hogy a másokkal való kommunikáció hatékonyan stimulálja az agy azon területeit, amelyek részt vesznek a tervezésben és a döntéshozatalban.

Forrás:blikkruzs.hu

Hirdetés