Kezdőlap EGÉSZSÉG MOST ÉRKEZETT! Fájdalmas lesz a holnapi nap sok ember számára!

MOST ÉRKEZETT! Fájdalmas lesz a holnapi nap sok ember számára!

Hirdetés

Ahogy az rendszeresen lenni szokott, idén is sor került a tavaszi óraátállításra március 27-én. Egyesek nem szentelnek különösebb figyelmet a dolognak, sőt az okos kütyük már magukat állítgatják, miközben vannak azok, akik egyenesen bosszankodnak miatta.

 

Hirdetés

Mi nem kívánunk határozott állást foglalni a témában, viszont mindenképpen meg szeretnénk osztani veletek néhány negatív és egyben pozitív hatást is, amit ez a gyakorlat a szervezetünkre fejt ki.

Kezdjük a negatívakkal…

1. Ingerlékenység

Hiába szombatról vasárnapra történik az átállítás, a szervezetnek több napra vagy akár hétre is szükség van ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon az egy órával rövidebb alvási időre. A hirtelen megvonás könnyen megmutatkozik abban, hogy a szervezet igényelte kevesebb pihenőidő miatt ingerültebbek vagyunk és könnyebben felcsattanunk, több konfliktusba, veszekedésbe keveredünk.

2. Koncentrációhiány

Bár a munkahét végére érezhetően lankad a munkakedv és a teljesítmény, ezt az óraátállítás felülmúlja, hiszen az a kiesett egy óra igenis hiányzik az idegsejtjeinknek. Így nehezebben megy a koncentráció és nem tudunk olyan jól teljesíteni a munkahelyen sem.

3. Szívroham előfordulása

Egy kutatás szerint az óraátállítást közvetlen követő napon 25%-kal megugrott a szívrohamok száma a nagyobb kockázattal rendelkező személyek esetében, azonban ez a hét többi napjára már nem volt elmondható.

4. Agyvérzés előfordulása

Szintén kutatási eredmények alapján jutottak arra a megállapításra, hogy az átállítást követő héten az agyvérzés előfordulása az arra hajlamos egyénekben 8%-kal nőtt, míg a 65 év felettiekben a stroke bekövetkezésének esélye volt magasabb 20%-kal.

Lássuk most a pozitív hatásokat…

1. Jobb alvás

Bár ezt hétfő reggel még senki nem tudta volna nekünk megmagyarázni, de így igaz. Idővel a napsütéses órák száma egyre hosszabb lesz, ami segít éberebbeknek maradnunk, ugyanakkor a sötétedés bekövetkeztekor szervezetünkben termelődő melatonin segíti a pihentető alvás biztosítását.

2. Feldobottság

Felmérések bizonyítják, hogy a téli óraátállítás hatására bekövetkező korai sötétedéssel együtt a depressziós esetek száma is szignifikáns növekedést mutatott. Mivel az átállítást követően délután több napsütéses órát nyerünk, ezért tovább maradhatunk a szabadban, ugyanakkor  a szervezetünknek több esélye van a sugarak hatására D-vitamint termelni.3. Könnyebb fogyás

A hosszabb napsütéses órák, a megnövekedett aktivitás és a feldobottság révén még több esélyünk van a testmozgásra és nem csak edzőtermek falai között, hanem a szabadban is, ami így még jobban esik. Gondolhatunk itt kerékpározásra, de már a barátainkkal, családunkkal töltött nagyobb séta vagy túra is pozitívan befolyásolja a súlycsökkenést.

4. Jótékony hatás a szemekre

A szemre irritáló hatással van és sokkal jobban fárad a mesterséges fények hatására, amiből a téli időszakban bőven kijut számunkra. A hosszabb nappalok és a több természetes fény a szemeknek is nagyon jót tesz.

tudasfaja.com

Hirdetés