Kezdőlap AKTUÁLIS Miért vannak ismétlődő álmaink?

Miért vannak ismétlődő álmaink?

Hirdetés

Általában szokatlanabbak, irreálisabbak, és az éjszaka második felében álmodjuk ezeket az álmokat. A visszatérő álmok néha kifejezetten zavaróak, idegesítők tudnak lenni. Nem értjük ezeket, és mivel nem, vagy csak részben kapcsolódnak a hétköznapi történésekhez, nem tudjuk, mit kezdjünk a kellemetlen érzésekkel, amelyeket okoznak.

 

Hirdetés
A legtöbb embernek vannak visszatérő álmai. Van, aki rendszeresen menekül valaki vagy valami elől, van, aki zuhan, van, aki alakokkal viaskodik.
A visszatérő álmok egy fel nem dolgozott lelki szituáció megnyilvánulásai, és nem is tűnnek el addig, amíg a feldolgozás meg nem történik. Megfordítva: a szituáció akkor dolgozódott fel, amikor a visszatérő álom eltűnik, nem jelentkezik többé. Többek között ezért is fontos, hogy megértsük az álmainkat.
A minduntalan ismétlődő álmok fölöttébb nyomasztóak tudnak lenni. Ha megismerjük a visszatérő álmok jelentését, változtathatunk azon az élethelyzeten, amely a visszatérő álmok okozója, s akkor a kellemetlen visszatérő álmok is eltűnnek.

A visszatérő álmok gyakoriak a fiatalkorban, de az élet bármely szakaszában előfordulhatnak és hosszú éveken át fennmaradhatnak. Általánosságban szólva a visszatérő álom visszatérő problémát jelez, különösen akkor, ha érzelmileg erősen színezett és az álmodó felriad, mihelyt a cselekmény a tetőpontja felé közelít. Ezek az álmok mindig kapcsolatban állnak valami fel nem ismert, tudattalan lelki bonyodalommal, avagy eshetőséggel.Gyakori visszatérő álmok:

Ajtók

Az ajtó kijárat és bejárat is lehet – csak nézőpont kérdése. Az életünkben végbemenő változásokat jelenítik meg. Ezek lehetnek kézzel foghatóak, mint például egy új állás, új otthon, de lehet egy új kapcsolat kezdete is. A bejáratok legtöbbször új lehetőségeket jelentenek. A kijáratok életünk egyes korszakainak végét is jelölhetik, amit le kell zárnunk magunkban. Egyes nézetek szerint a kifelé nyíló ajtók hathatósabb önkifejezésre szólítanak fel bennünket, míg a befelé nyílók mély önvizsgálatra.

Betegség

Testünk általában énünket jelképezi, ezért az álmunkban fellépő betegségek vagy sérülések igazából a személyünket érintik. A horzsolások és vágások érzelmi ütközések, gennyesedő és elmérgesedő problémák, a daganatok feloldhatatlan érzelmi gócok szimbólumai lehetnek, a vakság pedig arra utal, valamit nem látunk vagy nem akarunk látni. De előfordulhat, hogy egyszerűen csak fejfájással feküdtünk le aludni, és a fájdalom álmunkba is beszűrődik.

Éber álom

Amikor alvás közben valaki tudatában van annak, csak álmodik: felismer egy fantasztikus elemet (pl. tud repülni), vagy felismeri az álmodás érzését. Az éber álmot látók erősebb egyéniséggel és nagyobb tehetséggel rendelkeznek. Számos terapeuta az ember belső lénye fejlődéséhez vezető út lényeges elemének tekinti – alkalmat ad arra, hogy máshogy reagáljunk, mint egyébként tennénk. Ahelyett például, hogy elmenekülünk álombéli üldözőnk elől, szembefordulhatunk vele.

Munka

Álombéli munkánk megmutathatja, mit akarunk valójában az élettől. Ha ekkor is valódi munkánkról álmodunk, munkánkkal kapcsolatos szorongásaink, feszültségeink kapnak teret álmunkban – valamit nem fejeztünk be, képtelenek vagyunk megoldani. Ha az álmunkban végzett munka nem valós állásunk, az jelenthet helyzetünkkel való elégedetlenséget. Ha ez a munka monoton, az kishitűségünkre utalhat.

Pénz

Figyelje meg, álmában honnan jön a pénz, hogyan és mihez kezd vele – ez sokat elárul az élethez való hozzáállásáról. Előfordul, hogy a kapcsolatokat jelképezi: ha váratlanul kapjuk, gyermekünk fog születni, ha találjuk, nagy hozománnyal kecsegtető házasság van kilátásban, ha elveszítjük, valaki érdemtelenre pazaroljuk szeretetünket. A pénz rangot és hatalmat is jelent.

Repülés, zuhanás

Egyesek azért álmodnak repüléssel és zuhanással, mert tériszonyuk van, ezért így próbálják leküzdeni félelmeiket. A repüléssel lerázzuk magunkról a mindennapok súlyos terheit, magasan szárnyalni vágyakozást is jelenthet valami után. Ha erőlködésünk ellenére nem tudunk felszállni, a valós életünkben hátráltatja valami előrejutásunkat. A zuhanás legtöbbször veszteség érzésével társul: hatalom elvesztése, kegyvesztettség, kicsúszott a lábunk alól a talaj. Figyelje meg, hogyan és hova ér földet.

Szerelem

Ha az exről álmodunk, azt jelenti, még vágyódunk utána. Nagyon fontos, hogy tudattalanunk ily módon feldolgozza a tapasztalatokat, hiszen csak így tudunk majd továbblépni. Ha szerelmesünkről álmodunk, ezzel megerősítjük iránta való érzésünket. Azonban ha párunk kellemetlen álomban szerepel, az a kapcsolatunkkal való elégedetlenségre utalhat. Az álombéli szerelmi kaland az ismeretlen iránti vágyat tükrözi, ami nem feltétlenül jelenti azt, a valós életben is ugyanezt tennénk – néha azonban jelzi, jelenlegi viszonyunk boldogtalan.

Szereplés

A közönség előtt való szereplés rejtett félelmeinkre, vágyainkra utalhat. Ha álmunkban megbukunk és kinevetnek minket, félünk a bukástól a mindennapi életben. Ha viszont sikert aratunk, jelentheti azt, titkos vágyunk sztárnak lenni. Gyakori rémálom, hogy meztelenül kell előadást tartanunk a rajtunk nevető közönségnek – az effajta álom a lámpaláz jele.

Szex

A szexuális képzetek egyik legjellemzőbb formája, amikor nyilvános helyen szeretkezünk. Ez azt jelzi, szeretné kifejezni szexualitását, vagy azt, tudatni szeretné az egész világgal, élvezi a szexet. Idegennel szeretkezni álmunkban teljesen normális, ha nincs partnerünk, kapcsolatban pedig azt jelzi, pillanatnyi helyzetünk nem kielégítő számunkra. Az is lehet, hogy erotikus álmaink segítenek megoldani szexuális nehézségeinket, esetleg egyszerűen beteljesítik vágyainkat.

Színek

Az álmunkban látott színek tudatalattink állapotát tükrözik. Különösen oda kell figyelni, ha több álomban is megjelenik ugyanaz a szín, vagy egy színben álmodunk.

  • vörös: energia, tűz, szenvedély, szerelem, szex, harag, veszély
  • narancs/sárga: vibrálás, öröm, élet, napsütés, melegség, spiritualitás, irigység
  • zöld: nyugalom, összhang, természet, betegség, féltékenység
  • kék: békesség, érzelmek, tér, szabadság
  • lila: pompa, királyság, különcködés
  • fehér: ártatlanság, üresség, lehetőség, tisztaság, szentség
  • fekete: halál, félelem, gyász, depresszió, titok, homály, gonosz

Természet

A természettel kapcsolatos álmokból az derül ki, hogyan viszonyulunk a körülöttünk lévő világhoz, és mennyire érezzük magunkat biztonságban. A táj és az időjárás határozza meg az álom alaphangulatát, kulcsot adhat gondolkodásunk, beállítódásunk és érzelmi állapotunk megértéséhez. Az eső jelképezheti a ránk zúduló problémákat, aggodalmat, a napsütés békés, boldog állapotra utal, míg a vihar haragot fejezhet ki.

Utazás

Az utazásos álmok megmutatják, merre tartunk az életben. Érdemes megfigyelni, vannak-e társaink, vezetőként vagy csupán résztvevőként utazunk-e. Fakadhatnak menekülési vágyból, de szimbolizálhatnak változást, átmenetei állapotot is. Ha az álombéli utazásnak nincs célpontja, az álom arra hívhatja fel figyelmünket, valamilyen célt kell kijelölni életünknek. De lehet, hogy csak egy emléktől szeretnénk menekülni.

Útvesztő, tévút

Az álmainkban megjelenő útvesztők, labirintusok egyértelműen az elveszettség érzéséről tanúskodnak: összezavarodunk, értetlenül állunk egy helyzet előtt. Az ilyen álmok, bár rémisztőek, ösztönöznek is: kiutat, megoldást kell találnunk valamilyen szituációra, különben nem jutunk egyről a kettőre.

Üldözés

Az üldözéses álmoknak szimbolikus értelmük van, jelentésüket meg kell fejtenünk. Rendszerint olyan emberek, dolgok, helyzetek elől menekülünk, akik vagy amelyek szorongással és félelemmel töltenek el minket. Gondolkozzunk el azon, milyen konfliktusok állhatnak a háttérben. Ha álma visszatér, próbáljon szembefordulni üldözőjével. Gyakori, hogy álmunkban menekülnünk kéne, de moccanni sem bírunk – ennek köze lehet az alvás REM szakaszához, amelyben a test olyan ellazult állapotba kerül, hogy izmaink felett képtelenek vagyunk uralkodni. Ha mi magunk vagyunk az üldözők, azt kell megfejtenünk, mit szeretnénk elérni.

Veszteség

Ha álmunkban valamit/ valakit elveszítünk, az azt jelezheti, hogy valamit meg kell gyászolnunk, vagy életünk egy bizonyos korszakát le kell zárnunk. Ha temető képe jelenik meg, arra inthet minket, borítsunk fátylat a múltra és változtassunk életünkön. Ha elveszített személy jelenik meg álmunkban, csupán azt jelenti, tudatalattink próbálja feldolgozni a veszteséget.

Rémálom

Gyakran kísérik tehetetlenségi, bénultsági érzések. Az érzelmileg labilis emberek jobban ki vannak téve rémálmoknak. Bár kellemetlen, lehet pozitív célja. Lehet a tudatalattinkból származó üzenet, amely így akar felkészíteni valami várható eseményre. Vissza is térhet, amíg megértjük jelentését, amíg kiváltó okát meg nem szüntetjük.

forrás:almokrol-ebredoknek.blogspot.co.uk
Hirdetés