Kezdőlap EGÉSZSÉG Mi az igazság a koleszterinről? Itt az ideje, hogy te is megtudd!

Mi az igazság a koleszterinről? Itt az ideje, hogy te is megtudd!

A koleszterin az emberiség egyik legnagyobb “mumusa”. Nagyon félünk attól, hogy megemelkedik a koleszterinszintünk, és különböző betegségekkel kell számolnunk. Érdemes egy kicsit jobban megismerkednünk a koleszterinnel, tudjuk meg, hogy mi is az igazság.

Sokan úgy tartják, hogy a tojás nagyon káros hatással lehet az egészségünkre, hiszen megemeli a koleszterinszintet, éppen ezért ajánlott csökkenteni, vagy teljes mértékben mellőzni a fogyasztását.

Mások pedig igenis egészségesnek tartják a tojást, és úgy gondolják, hogy napi rendszerességgel kell fogyasztani.

“Az élelmiszerválasztáskor két fontos dolgot kell figyelembe venni: a szervezet szükségleteit, és a táplálék eredetét”-állítja Cristian Margarit, táplálkozásszakértő.

“Az évtizedek alatt, több tízezer ember részvételével végzett kutatásokból kiderül, hogy semmilyen összefüggés nincs a magas koleszterinszint, és a szív-, és érrendszeri betegségek között.

Teljes mértékben egyénfüggő, hogy a szervezet hogyan reagál a tojásra. Van aki heti 2-3 tojással is jól érzi magát, más naponta megeszik 1 tojást, de van, aki egyáltalán nem eszik tojást, mert nem érzi szükségét.

A tojás minősége attól is függ, hogy hogyan vannak tartva a tyúkok, és milyen táplálékon élnek”- mondja a szakértő.

Sokan támadják a vöröshúsokat is, hiszen úgy tartják, hogy ezek is egészségtelenek, megemelik a koleszterinszintet.

Cristian Margarit szerint azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a hús milyen forrásból származik, milyen körülmények között voltak tartva az állatok.

“A tanulmányok egyáltalán nem veszik figyelembe a hús eredetét, elkészítési módját, azt, hogy milyen más élelmiszereket fogyaszt az illető, és milyen életmódot él. Például egy szabadtartatású, zöld füvet evő állat húsa sokkal egészségesebb, mint egy zárt körülmények között, szója alapú tápon, hormonokon, és antibiotikumokon nevelkedett marháé”-sorolja az érveket a szakember.

Az sem mindegy, hogy a marhahúson kívül milyen táplálékokat fogyasztunk, és mennyire vagyunk fizikailag aktívak. Érdemes arra is oda figyelni, hogy a húst lehetőleg párolva fogyasszuk, mert a grillezve, vagy bő olajba sütve sokkal egészségtelenebb. Köretként fogyasszunk mellé sok szezonális zöldséget.

tudasfaja.com

loading...