Kezdőlap AKTUÁLIS Megjelent a Magyar Közlönyben – Ilyen szigorítások lépnek életbe július 1-től

Megjelent a Magyar Közlönyben – Ilyen szigorítások lépnek életbe július 1-től

Hirdetés

Július 1-jén indul az Orbán-kormány online árfigyelő rendszere. Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a gazdasági hatékonyságot és a társadalmi felemelkedést szolgáló piaci verseny ösztönzése, a fogyasztók védelme érdekében az egyes termékek napi áráról nyilvános árfigyelő rendszert működtet.

 

Hirdetés

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés szerint nyilvántartják majd a termékek napi és törzsvásárlói árát kereskedőnként és üzletenként. A napi árnál külön kitétel, hogy nem lehet figyelembe venni


a bruttó kiskereskedelmi árat, amelynek alkalmazására az adott termék esetében minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejének 72 órán belüli lejárata miatt került sor.

Lehet önként is csatlakozni. Az intézkedés csak a legnagyobb (főleg a multinacionális) kereskedelmi üzletláncokra vonatkozik kötelezően. Az árfigyelő rendszerbe ugyanis annak a kereskedőnek kötelező adatot szolgáltatni, amelynek

a kereskedelmi tevékenységből származó, konszolidált nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot.

Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt a Gazdasági Versenyhivatal komoly (3 millió forintos) bírságot szabhat ki. Mindettől a gazdaságfejlesztési tárca azt várja, hogy adatbázissal lehetővé válik az árak átlátható összehasonlítása, amely megakadályozza a túlárazást.A kormány arról külön határozatban döntött, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek Nagy István agrárminiszterrel június 15-ig ki kell dolgoznia, hogy az  árfigyelő rendszer pontosan milyen termékkategóriákra terjedjen ki.

A kormány folyamatosan újabb és újabb eszközöket próbál bevetni a pénzromlás ellen, ám áttörő sikert eddig annak ellenére sem ért el, hogy Orbán Viktor január végén ennek éppen ellenkezőjét jósolta, illetve akciókra kötelezte az üzleteket.

– írja a 24.hu.

Hirdetés