Kezdőlap AKTUÁLIS Mától megváltozik minden – Putyin aláírta a rendeletet

Mától megváltozik minden – Putyin aláírta a rendeletet

Szeptember 30-a így vagy úgy, de mindenki életét megváltoztatja Oroszországban. Vlagyimir Putyin ezen a napon írja alá a négy új régió: a Donyecki és Luhanszki Köztársaság, Zaporizzsja és Herszon régió belép(tet)éséről szóló megállapodást.

Az aláírást követően az elnök beszédet intéz a nemzethez. Szenátorok, képviselők, vezető tisztviselők, a legnagyobb médiumok vezetői, neves üzletemberek és mások gyűlnek össze a Kremlben.

Melyek lehetnek azok a témák, amelyeket Putyin beszédében érinteni fog – ezt gyűjtötte össze a kp.ru portál:  • A népszavazások eredményeinek összegzése, amely szerint elsöprő támogatottságú a csatlakozási szándék. Emlékeztetőül: a szavazásra négy régióban szeptember 23. és 27. között került sor. A lakosok 99,23%-a szavazott arra, hogy a Donyecki terület csatlakozzon Oroszországhoz. A Luhanszki területen a polgárok 98,42%-a szavazott az Orosz Főderációba való beolvadásra, a Herszon régióban 87,05%, a Zaporizzsjai régióban pedig 93,11%. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.
  • Szenátorok, képviselők és alkotmánybírák felkérése a szerződések támogatására, ratifikálására. Új területeket csak a parlament mindkét házának és az Alkotmánybíróságnak a támogatásával lehet felvenni Oroszországba.
  • Az Ukrajna ellen február 24 megkezdett háború, az úgynevezett “különleges műveletek” jövője. Nem szabad elfelejteni, hogy azokat a területeket, amelyek órákon belül Oroszország részei lesznek, még mindig lövik.
  • Az integráció, vagyis annektálás időzítése. Nem elég papíron elfogadni a régiókat, hanem ténylegesen is az ország részévé kell tenni őket. Putyin érintheto, hogy milyen lépéseket tervez a központi és a helyi adminisztráció, hogy elfogadtassa az ott élő emberekkel az Oroszországhoz csatolást?
A beszédet követően a Kreml előtt gyűlést és koncertet terveznek az ország területi bővítése alkalmából. A színpadon hírességek, aktivisták és közéleti személyiségek szólalnak fel.

Mint ismert, Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök “döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát”.

 

loading...