Kezdőlap EGÉSZSÉG Izzadás: mítoszok és valóság! Ha izzadós vagy, erről mindenképp tudnod kell!

Izzadás: mítoszok és valóság! Ha izzadós vagy, erről mindenképp tudnod kell!

Ha valaki izzad, azt jelenti, hogy elviselhetetlenül kellemetlen testszaga is van? Ha nem izzadunk, akkor nem tud a szervezetünk megszabadulni a méreganyagoktól? Számos hit, és tévhit kapcsolódik az izzadáshoz, nézzük mi az, amit tudnunk kell róla!

Hogy elkerüljük az izzadást, fogynunk kell?

Sajnos ez a tény nem igaz. Edzés közben az izzadást az izmok munkája erdeményezni. Ugyanis a test annyi energiát fejt ki, hogy felforrósodik, és izzadni kezdünk. A szervezet, hogy elkerülje a túlhevülést, hűteni kezdi magát, izzadni kezd. Ha lefogyunk nem fogunk edzés, vagy fizikai megterhelés közben sokkal kevésbé izzadni.

Az izzadás mindig kellemetlen szagú?

Az izzadság elsősorban sóból, és vízből áll, éppen ezért szagtalan. Akkor lesz kellemetlen szagú, ha a baktériumok elszaporodnak az izzadságban. A dezodorok nem az izzadást csökkentik, hanem a baktériumok elszaporodását fékezik meg, ezáltal a kellemetlen szagot szüntetik meg.

Ha sokat iszunk, többet izzadunk?

Nem igaz. A test óránként, csak 0,8 liter folyadékot képes kezelni. Ha nagyon túlzásba visszük a vízfogyasztást, akkor az vizelet formájában távozik az értékes ásványi anyagokkal együtt.

Aki többet sportol, többet izzad?

Ez nem feltétlenül igaz. A testmozgás nem csak az izomtömeget, és az erőnlétet növeli, hanem serkenti a test hűtési mechanizmusát, vagyis az izzadást is. Minden sportoló erőfeszítésének, testfelépítésének, és szervezetének megfelelően másképp izzad. Az izzadásnak nincs köze ahhoz, hogy hány kalóriát égetünk el.

tudasfaja.com

loading...