Kezdőlap AKTUÁLIS Ingatlantulajdonosok figyelem – Hatalmas bírságot kaphatsz te is, sokan nem tudnak erről

Ingatlantulajdonosok figyelem – Hatalmas bírságot kaphatsz te is, sokan nem tudnak erről

Hirdetés

Az energetikai tanúsítványokra vonatkozó új szabályok bevezetése valóban változást hozhat az ingatlanpiacon. Az energetikai tanúsítvány egy dokumentum, amely információkat tartalmaz az ingatlan energetikai teljesítményéről és energiafogyasztásáról. Az új szabályok célja az épületek energiahatékonyságának javítása és az energiafogyasztás csökkentése.

 

Hirdetés

Az új szabályok bevezetésével az energetikai tanúsítványok kötelezővé válnak az ingatlanok értékesítése és bérbeadása során. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanokat értékesítőknek és bérbeadóknak rendelkezniük kell érvényes energetikai tanúsítvánnyal. Az új szabályozás szerint az energetikai tanúsítvány érvényességi ideje meghosszabbodhat, és a tanúsítványt frissíteni kellhet az ingatlan energiahatékonyságának változása esetén.Az új szabályozás bevezetése várhatóan befolyásolhatja az ingatlanpiacot. Az energiahatékonyság alapján az ingatlanok értéke és vonzereje változhat, és azok az ingatlanok, amelyek nem felelnek meg az előírt energetikai szabványoknak, kevésbé vonzóak lehetnek a vásárlók és bérlők számára.

Az ingatlanos cégek és az energetikai szakértők eltérő véleményen lehetnek az új szabályozás hatásairól. Míg az energetikai szakértők úgy vélik, hogy a szabályok szigorodása komoly kihívásokat jelenthet az ingatlanpiac számára, az ingatlanos cégek lehet, hogy optimistábbak és nem látják ilyen negatívan a változást.

Fontos figyelembe venni, hogy az új szabályozás hatásai az ingatlanpiacra és az ingatlanárakra országonként eltérőek lehetnek, és az ingatlanpiacot további tényezők is befolyásolhatják, például a gazdasági helyzet, a kereslet és kínálat aránya, valamint az adózási és jogi szabályozások.Az ingatlan eladója vagy bérbeadója köteles bemutatni és átadni az energetikai tanúsítványt a leendő vevőnek vagy bérlőnek. Azonban ezeket az adatokat nem feltétlenül kell kötelezően rögzíteni a szerződésben, és az energetikai tanúsítvány kódjának sem szükséges szerepelnie a szerződésben.

Új építésű ingatlanok esetében az építtetőnek kell gondoskodnia az energetikai tanúsítvány elkészíttetéséről a használatbavételi kérelem benyújtása előtt.

Ezek az előírások az energetikai tanúsítványokkal kapcsolatos formai követelményeket rögzítik, és azzal a céllal jöttek létre, hogy növeljék az ingatlanok energiahatékonyságára való odafigyelést és a fogyasztók tájékoztatását ezen a területen. Az energetikai tanúsítványok segítségével a vevők és bérlők jobban tájékozódhatnak az ingatlanok energiahatékonyságáról, és ezáltal tudatosabban választhatnak lakó- vagy irodaingatlant.Az új energetikai tanúsítványok 5 évig lesznek érvényesek az előző 10 év helyett. Ez azt jelenti, hogy a tanúsítványokat gyakrabban kell frissíteni, és a tulajdonosoknak vagy bérbeadóknak új tanúsítványt kell készíttetniük a meghatározott időszak letelte után.

Az új tanúsítványok elkészítésekor az energiatanúsítvány követelményértéke változhat, ami befolyásolhatja az ingatlanok energetikai besorolását is. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik november után adják el vagy adják bérbe az ingatlanjukat, új energetikai besorolást kell kérniük, még akkor is, ha még érvényes lenne a régi energiatanúsítványuk. Az új besorolás megadása a friss tanúsítvány alapján történik.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a tulajdonosoknak vagy bérbeadóknak van két hónapos kedvezményük arra, hogy a november után érvényes új szabályoknak megfelelő energetikai tanúsítványt készíttessenek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy időben megfeleljenek a követelményeknek, anélkül hogy azonnal frissíteniük kellene a tanúsítványokat.Bevezetnek egy új energetikai besorolási rendszert, amely két különböző skálán, az energetikai minőség és a szén-dioxid-kibocsátás alapján sorolja az épületeket és lakásokat kategóriákba. Az új rendszer 12 energiahatékonysági kategóriát állapít meg, amelyeket betűkkel jelölnek az I-től az A+++-ig.

Az új épületekre vonatkozó “közel nulla” energiaigény követelményszintjében a kötelező megújuló energia részarányának előírása megszűnik, és helyette a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás kötelező felső határát fogják előírni.

Ezek a rendeletek 2023. november 1-jén lépnek hatályba, ami azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdve az új energetikai besorolási rendszer és az új követelmények alkalmazandók lesznek az épületek és lakások energetikai minőségének értékelésére és besorolására.

Hirdetés