Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így nevelhetünk saját kertünkben áfonyát!

Így nevelhetünk saját kertünkben áfonyát!

Az áfonya az egyik legegészségesebb, antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcs. Mivel számtalan betegség megelőzésére alkalmas, a jó, ha minél többet fogyasztunk belőle. Ültessünk a kertünkbe áfonya cserjét, így mindig kéznél lesz majd.

Ha nagyon sok termésünk lesz, fagyasszuk le, vagy készítsünk belőle lekvárt, így télen is élvezhetjük a pozitív hatását. Mivel az áfonyának különböző fajtái vannak, nem árt, ha ültetés előtt tájékozódunk egy kicsit.

Annak megfelelően válasszunk, hogy milyen talaj van a kertünkben, hiszen erre eléggé érzékeny tud lenni az áfonya. Néhány bogyós növény jobban értékeli a párás éghajlatot, és vannak amelyek a nagy hidegben is egészen jól elvannak.

Olvassunk utána, hogy mik az ideális talaj, és környezeti feltételek, és csak akkor fogjunk neki ültetni, ha ezeket biztosítani tudjuk.

A talaj savasságát is ellenőrizzük, mielőtt beszereznénk az áfonya töveket. Az ideális savasság 4-5 között kell legyen, így már szépen fejlődik az áfonya. A bokrok sok napfényt, és jó talajt igényelnek.

Tartsuk be a megfelelő ültetési távolságot is, legalább 2 méter legyen a bokrok között, ha idővel nem akarunk elveszni az áfonyásban, és kényelmesebben akarjuk szedni.

A bokrokat ápolni kell, szükséges a trágyázás, a metszés, az öntözés és a gyomtalanítás is. A kék, egészséges, és ízletes bogyók július végén, augusztus elején érnek be, ekkor már fogyasztásra, és eltevésre is alkalmasak.
Nagyon fontos tudni, hogy az áfonyának heti 25 mm csapadékra van szüksége, ezért csak olyan területre ültessünk, ahol ezt biztosítani tudjuk számára.

Szerző: tudasfaja.com

loading...