Kezdőlap EGÉSZSÉG Így jelzi a tested, hogy sürgősen állj le a kenyérrel!

Így jelzi a tested, hogy sürgősen állj le a kenyérrel!

Hirdetés

A gluténhez kapcsolódó betegségek közül megkülönböztetünk cöliákiát, nem cöliákiás gluténérzékenységet és búzaallergiát. Mind hasonló tünetekkel rendelkeznek, de a problémák hátterében különböző okok állnak.

 

Hirdetés

Egyik sem fertőző állapot, viszont mindegyik károsítja a vékonybélben zajló tápanyagfelszívást, hosszú ideig lappanghat és a súlyosbodó felszívódásai zavar tápanyaghiányokhoz is vezethet.

A gluténérzékenység leggyakoribb tünetei:

– krónikus hasmenés

– megmagyarázhatatlan fogyás

– puffadás

– hasi fájdalom

– vas, folsav és B12 vitaminhiány

Az Annals of Internal Medicine-ben (Belgyógyászati Krónika) közölt tanulmány szerint azok, akik nem tartózkodnak a gluténtől a betegségük ellenére sem, megnövekedett kockázatnak teszik ki magukat a limfómára.
A limfóma egy a nyirokrendszert érintő daganat típus, amely a szervezet természetes védekező mechanizmusát támadja meg. Ez a rendszer nyirokcsomókból, nyirokerekből és ezekben keringő nyirokból (és a benne lévő antitestekből) tevődik össze, amelyek felveszik a harcot a testet ért támadásokkal szemben.

Fogyasztható és tiltólistás élelmiszerek

A következő élelmiszerek megengedettek gluténérzékenység esetén: rizs, kukorica, hüvelyesek, köles, quinoa, hajdina, cirok, amaránt, maglisztek.

Tiltólistás élelmiszerek és összetevők: búza, rozs, árpa, módosított keményítő (ismeretlen eredetű), természetes és mesterséges ízanyagok, gabona alapú szirupok.

tudasfaja.com

Hirdetés