Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így gondozd szobanövényed nyáron!

Így gondozd szobanövényed nyáron!

Hirdetés

Szobanövényeink lakásunk díszei, azonban azon túl, hogy kellemes környezetet varázsolnak, egészségünkre is igen jótékony hatással lehetnek. Ha a körülmények adottak, akkor tartsunk otthonunkban különböző szobanövényeket, és gondoskodjunk róluk megfelelően.

Tápanyagok nélkül növényeink nem lesznek egészségesek, és szépek, éppen ezért biztosítanunk kell számukra a szükséges tápot. Készítsük el otthon mi magunk a tápokat!

Hirdetés

Ha azt látjuk, hogy növényeink lassan nőnek, kezd elvékonyodni a száruk, megsárgulnak, hullatják a levelüket, vagy nem akarnak virágozni, akkor az azt jelzi, hogy itt az ideje egy kis tápozásnak.

Tea és kávé

A kávézaccot soha nem dobjuk ki, inkább keverjük bele a virágföldbe. Ezzel növeljük a talaj savasságát, és képes lesz több oxigént tárolni. Szobanövényeink meghálálják azt is, ha a már felhasznált tealeveleket a tesszük a földjükre, és egy kissé beleforgatjuk. Nagyon sok tápanyagot tartalmaz a tea, mely életerősebbé teszi növényeinket. Ha paradicsomot termesztünk, akkor azoknak a tövére is nyugodtan tehetünk zaccot, vagy teát.

Cukor

Szórjunk egy teáskanál cukrot a növények földjére, majd öntözzük meg. Ez is kiváló tápanyag, viszont arra vigyázni kell, hogy ne vigyük túlzásba, mert gombásodást okozhat. Hetente egyszer bőven elég, ha a cukros módszert alkalmazzuk.

Hagymahéj

Kiváló megoldás lehet a tetvek, és az atkák ellen. 1 liter szárított hagymahéjat adjunk hozzá 2 liter vízhez. Forraljuk fel, majd hagyjuk 2 napig állni, és használjuk a növények permetezésére.

Élesztő

5 liter meleg vízben oldjunk fel 1 kocka élesztőt, és mikor kihűlt ezzel öntözzük növényeinket. Nagyon életerősek lesznek tőle a petúniák, és a muskátlik.

Tojáshéj

Törjük apró darabokra a tojás héját, majd szárítsuk meg, és őröljük meg. Tegyük egy légmentesen záródó dobozba, majd időközönként szórjunk 1-1 teáskanállal a növények földjére. Igen gazdag káliumban, és semlegesíti a talaj savasságát.

Banánhéj

Az egyik legjobb tápanyagforrás a növények számára. miután megettük a banánt, vágjuk apróbb darabokra a héját, majd szórjuk a növény földjére, és forgassuk bele. A rózsák kiváltképp szeretik a banánhéj-tápot.

Fahéj

A rovarok nem szeretik a fahéj erőteljes illatát, ezért ha egy kevés fahéjat szórunk a növény tövére, akkor messzire el fogja kerülni. A fahéj különben a gyökeresedést is elősegíti, csupán bele kell mártani a friss hajtást. Ültetéskor szórjuk meg fahéjjal a magokat, így az meggátolja a gombásodást, és elősegíti a fejlődést.

tudasfaja.com

Hirdetés