Kezdőlap EGÉSZSÉG Idegesség, hasfájás, erős szívdobogás, fáradtság? Íme 7 jel, hogy túlzásba viszed a...

Idegesség, hasfájás, erős szívdobogás, fáradtság? Íme 7 jel, hogy túlzásba viszed a kávézást!

MEGOSZTÁS

A koffein éberen tart, javítja a memóriát, csökkenti az éhséget és a teljesítőképességet is növelni tudja. Ám, ha túl sokat fogyasztasz belőle, akkor a visszájára is elsülhet a dolog.

Hogy mennyi a túl sok koffein, az egyénenként változhat, de mindenképpen van egy felső határa, amely fölött már megtapasztaljuk a kellemetlen mellékhatásokat. Egészségügyi szakemberek napi 4 kávénál többet nem javasolnak.

1# Erős szívdobogás

A koffein egy stimuláns, amely a központi idegrendszeren keresztül fejti ki hatását és a szívverést is befolyásolja. Ha azt veszed észre, hogy a szíved kontroll nélkül zakatol, akkor túl sok kávét ittál. Ne feledd, egyes teákban és energiaitalokban is van koffein.

2# Remegés, izgalom

Sokan tapasztalják meg a koffein kellemetlen hatását, amely idegesség, nyugtalanság vagy akár remegés képében is jelentkezhet. A koffein segíti az adrenalin felszabadítását, ami ezért felelős lehet.

3# Gyakori WC-re járás

Ha azt veszed észre, hogy szinte 10 percenként ki kell menned a mosdóba, akkor nem kizárt, hogy sok volt aznapra a koffein. Nem csak a hólyagürítést sürgeti meg, de a bélmozgást is serkenti.

4# Hasfájás

A koffein az emésztőrendszert is stimulálja, gyomorfájást, hányingert és hasmenést is okozhat, ha túlzásba esünk vele. A túl sok kávé fogyasztása a gyomor nyálkahártyát irritálja.

5# Szorongás, idegesség

Ha azt érzed, hogy zakatol az agyad, hogy stresszes vagy ideges vagy különösebb ok nélkül, akkor az a túlzott mértékű koffein fogyasztás eredménye is lehet. A meglévő szorongásra sincs jó hatása és azokban is kiválthat szorongásos tüneteket, akik nem szenvednek ettől a betegségtől.

6# Folyamatos fáradtság

Míg a kávénak az lenne a szerepe, hogy felpörgessen, ha túlzásba esel vele, akkor éppen ellenkező hatást fogsz kiváltani vele. A kávé akadályozza a B1-vitamin felszívódását és ez következményesen fáradtsághoz vezethet.

7# Álmatlanság

Ha nehezen tudsz elaludni lefekvés után, akkor számba kell venned a lehetőséget, hogy túl sok koffeint fogyasztasz. A koffein és hatása nagyjából 4 óra alatt eliminálódik a szervezetből, így késő délután már sose igyál kávét vagy koffeines teát.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...