Kezdőlap AKTUÁLIS Hatalmasat drágul egy gyógyszer, ami sok embernek az életét biztosítja

Hatalmasat drágul egy gyógyszer, ami sok embernek az életét biztosítja

Hirdetés

Az elkövetkezendő időben négy és félszeres drágulás is sújthatja a vérhígító készítményeket, amely rengeteg ember ellátásból való kiszorulását okozhatja a szakemberek szerint.

 

Hirdetés

A Napi.hu megtudta, hogy akár 200-450 százalékkal emelkedhetnek a betegek kiadásai.

A vérhígítót használó betegek jelenleg 678 és 3393 forint közötti összegért juthatnak hozzá a készítményekhez, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszíroz.


A drasztikus drágulás október 1-től lép életbe, így attól kezdve a megelőzésre használt vérhígító 4500 forint körüli, míg a terápiás készítmények 15 600 forintos áron lesznek elérhetőek a patikák polcain.

A drágulás hátterében a sertéspestis elterjedése áll, hiszen a heparin készítmények alapanyagát a speciálisan tartott sertések feldolgozása során nyerik ki.

A sertéspestis-járvány miatt most ez az alapanyag korlátozottan áll a gyártók rendelkezésére.

Nemrégiben a piacon lévő három termékből kettő kivonásra került, melyek közül az egyik visszatért magasabb áron.Bonyolítja a helyzetet, hogy új hatósági eljárást akarnak bevezetni ezen készítmények kapcsán.

A NEAK át kívánja alakítani a támogatási rendszert, így minden heparintartalmú készítmény azonos támogatásban részesül majd.

Egy szakértő elmondta, mivel a vérhígítót a testtömeg alapján kell adagolni, a nagyobb testsúllyal rendelkező betegeknek lényegesen többet kell fizetniük a gyógyszerért.

https://www.tudasfaja.com/

Hirdetés