Kezdőlap EGÉSZSÉG Gyakran fáj a térded? Szánj rá pár percet és olvasd el ezt,...

Gyakran fáj a térded? Szánj rá pár percet és olvasd el ezt, van egy szuper tippünk!

Ha későbbi életkorban elkezdünk edzeni, annak érdekében, hogy kezeljük az ízületi problémáinkat, átmeneti fájdalom emelkedését tapasztalhatjuk. Azonban ha megfontoltan folytatjuk tovább a testmozgást, az felérhet a nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatásával és kétszer olyan hatékony lehet, mint a vény nélkül kapható paracetamolok.

Az edzés hatására kialakuló fájdalomcsillapítás olyan szintű lehet, hogy többen is elhalasztják miatta műtéteiket.

A fizikai aktivitás fontos a jó egészség fenntartása és a krónikus megbetegedések kivédése szempontjából, azonban sokan hajlamosak nem megfogadni ezt a tanácsot, hivatkozva fájó ízületeikre. Attól tartanak ugyanis, hogy még többet ártanak vele, ha terhelik.

Paradox módon az elmúlt húsz év kutatási eredményei azt mutatják, hogy a testmozgás fájdalomcsillapító hatású. Ma már világszerte ajánlott a fájdalmas ízületek kezelésére középkorú és idős embereknél.

A legtöbb ember 10%-os fájdalom növekedést tapasztal, amikor elkezd edzeni. Ez nem aggasztó jel, a test csupán figyelmeztet, hogy olyat csinálunk, amihez nem vagyunk hozzászokva. A csontok, izmok és ízületek azonban szépen alkalmazkodnak a gyakorlatokhoz és minőségük egyre javul általuk.

Az edzés mennyiségétől függően jelentkezik a fájdalomcsillapító hatás

Egy 10.000 főt felölelő vizsgálat során megfigyelték, hogy azok a személyek, akik csípő-csont-ízületi fájdalmakkal rendelkeztek és heti 2 alkalommal végeztek testedzést, átlagosan 25%-os fájdalomcsillapodást tapasztaltak.

Két egyszerű szabály

Amit érdemes betartani a biztonságos testedzés végzéséhez. Az egyik, hogy az edzés utáni fájdalomnak tolerálható szintűnek kell lenni. A másik, hogy egyik napról a másikra nem szabad, hogy a fájdalom növekedjen.

A fájdalmat naponta kell értékelni egy 0-10-ig terjedő skálán edzés után. Ezen a skálán 0-2 “biztonságos”, 2-5 “elfogadható” és 5-10 “kerülendő”.

Tegyük fel, hogy a szokásos fájdalmad 3, és az edzés után felmész 5-re. Ez így teljesen normális. Ha a 3 edzés után 7-re megy fel, akkor túlzásba estél és legközelebb mérsékeltebben kell csinálnod.

Ha a fájdalom 5-ös, de másnap reggel újra 3-as, akkor az rendben van. Ha viszont másnap reggel is ugyanúgy 5-ös, akkor érdemes visszább venned, mert túlterhelted magad. Ne hagyd abba a mozgást, csak mérsékeld az intenzitást.

Edzés ízületi gyulladással

Meglepő, de a kutatások azt bizonyították, hogy súlyos ízületi gyulladással is biztonságos testmozgást végezni, ha követik ezt a két fontos szabályt. Az edzések végigvihetők voltak tolerálható fájdalommal és hetek múltán a fájdalom enyhült is.

Egy nemrégiben készült tanulmányba olyan ízületi gyulladással rendelkező személyeket vontak be, akik megfeleltek minden kritériumnak, hogy térdműtétet hajtsanak rajtuk végre. A résztvevők tájékoztatást kaptak a lehetséges kezelésekről, köztük az önsegítő testmozgásról is. Felügyelet mellett heti 2 edzésen vettek részt és dietetikus is segítette azokat, akik túlsúllyal küzdöttek.

A résztvevők felét véletlenszerűen kiválasztották, hogy végrehajtsák rajtuk a műtétet. A megmaradt résztvevőknek viszont csak az 1/4-e választotta az 1 éven belüli műtétet, a maradék 3/4 elállt a műtéttől. Az edzésnek tehát olyan fájdalomcsökkentő hatása volt, hogy támogatta ebbéli döntésüket.

tudasfaja.com

loading...