Kezdőlap EGÉSZSÉG A sokízületi gyulladás 9 korai figyelmeztető jele, amit nem szabad félvállról venni!

A sokízületi gyulladás 9 korai figyelmeztető jele, amit nem szabad félvállról venni!

A reumatoid arthritis (RA), más néven sokízületi gyulladás egy komoly autoimmun rendellenesség. Nagyon lassan kezdődik és kisebb-nagyobb, nem állandó jelleggel fennálló tüneteket okoz.

 

A betegség általában a test mindkét oldalát érinti, de a tünetek nagymértékben változhatnak személyenként. A RA krónikusbetegség, így az egyén állapota napról napra változhat. Vannak olyan időszakok, amikor nem aktív, és van, amikor fellángol. A RA bármely életkorban felbukkanhat és megfelelő kezelés nélkül ízületi károsodást és deformitást okozhat.

Ezért nagyon fontos a lehető leghamarabb diagnosztizálni, ha azt gyanítod, hogy valami probléma van az ízületeiddel. Sőt, a korai kezelés alapvető fontosságú, ha komoly szövődményeket kívánsz elkerülni. Nagyon nehéz ezeket a tüneteket megkülönböztetni az egyszerű ízületi gyulladásoktól, ezért ezt kizárólag csak orvos tudja megtenni.

Íme, a 9 jellegzetes tünet, amelyre mindenképpen figyelnünk kell!

1. Fáradtság

Előfordulhat, hogy szokatlan fáradtság jelentkezik, mielőtt nyilvánvalóvá tünetek is megjelennének. A fáradtság még jóval a reumatoid arthritis kialakulása előtt megjelenhet. Lehetséges, hogy hónapról hónapra változóan jön és megy.

2. A reggeli merevség

A reggeli merevség az ízületi gyulladás tipikus jele. Ha ez az érzés csak néhány percig tart, akkor általában az a degeneraítv típusú ízületi gyulladás jele. Ha a merevség több órán át tart, akkor RA-ről van szó.


3. ízületi fájdalom

Az ízületek érzékenysége és fájdalma egy korai jele lehet a RA-nek, amely mind mozgás, mind pihenés alatt felléphet. Gyakran követi merevség. A korai szakaszban az ujjakat és a csuklót érinti. Ugyanakkor fájdalmat érezhetsz a vállakban, a lábban vagy a térdben is. Az ilyen fájdalom gyakran álmatlanságot okozhat.

4. Merevség

Az ízületi merevség a reumatoid arthritis egyik legkorábbi tünete. Ez általában egy vagy több kisebb ízülethez érint és a nap bármely szakában előfordulhat. Az ízületi merevség tipikusan a kéz ízületeinél kezdődik.

5. Duzzadás

A duzzadt ízületek nagyon gyakoriak a RA-ben. Egyes esetekben az ízületi duzzanat kicsi, így nehéz észrevenni. Máskor az ízületi duzzanat nagyon nyilvánvaló. Általában a reumatoid arthritisben szenvedők könnyen meg tudják mondani, hogy ízületük duzzadt-e vagy sem. Ez az állapot a mozgás tartományának csökkenéséhez vezethet az ízületben.

6. Ízület vörössége

A szín megváltozása akkor következik be, ha az ízületek gyulladtak. A z adott ízület feletti bőrt érintő vörösség azért jelentkezik, mert a kapillárisok ilyenkor kitágulnak. Nem minden RA-ben szenvedő tapasztalja ezt a tünetet, de ha megjelenik, akkor mindenképpen fontos orvosoz fordulni, hogy megtalálják a kiváltó okot.

7. Ízületi melegség

Az ízületek melege aktív gyulladást jelent. Az orvosok általában erre a tünetre figyelnek fel, mert ez a betegség aktivitását mutatja. Az ízületek melegségét általában ízületi bőrpír és duzzanat követi.

8. Láz

Alacsony fokú láz, ha más tünetek, például ízületi duzzanat és fájdalom kíséri, a reumatoid arthritis figyelmeztető jele is lehet. De ha a láz nagyobb, mint 38 fok, akkor valószínűleg más betegség tünete.

9. Olyan érzés, mintha golflabdán járnál

Azok a betegek, akiknek RA-ük van, gyakran azt mondják, hogy olyan, mintha “golflabdákon járnak”, különösen a reggeli órákban. Úgy is le lehet ezt írni, mint a duzzanat és a talpak alatt érezhető fájdalom. Ez a fajta fájdalom különbözik a bütyök okozta fájdalmától.

A reumás ízületi gyulladás krónikus betegség, melynek fellángoló és csillapodott szakaszai vannak, de az egyik jó dolog az, hogy a korai figyelmeztető tünetek felismerésével megelőzhetőek az ízületi károsodások és javítható az általános jóllét.

tudasfaja.com

loading...