Kezdőlap EGÉSZSÉG 9 fájdalom, amelyek a test hírnökei és betegséget jelezhetnek

9 fájdalom, amelyek a test hírnökei és betegséget jelezhetnek

A fájdalom a legkellemetlenebb érzés, ám az egyik leghasznosabb is, hiszen általa veszünk tudomást róla, ha valami nem működik rendben a szervezetünkben. A fájdalom azért keletkezik, hogy üzenjen nekünk és megvédjen minket, ezáltal nélkülözhetetlen a túléléshez. 

 

 

A fájdalom leggyakrabban sérülés vagy gyulladás miatt jelentkezik. Ilyenkor az idegek jelet küldenek az agyba, hogy valami nem a maga rendjében működik. Sajnos sokszor előfordul, hogy nem értjük az adott fájdalom forrását.

A következőkben egy olyan térképet mutatunk be, amelyen jellegzetes fájdalomformákhoz tartozó egészségügyi problémákat sorolunk fel.

1 – Szív

Az infarktus leggyakoribb jele az intenzív, tartós fájdalom a mellkasban, bal karban, hátban és az állkapocsban. Ha ezek a tünetek fellépnek, azonnal orvosi segítséget kell hívni.

2 – Tüdő és rekeszizom

A nyakban és a vállban jelentkező fájdalmat a tüdővel vagy a rekeszizommal kapcsolatos problémák is okozhatják. A légzési nehézségek jelentős fájdalmat képesek okozni a nyak izmaiban.

3 – Máj és epehólyag

A máj és epehólyag problémák szintén okozhatnak nyak- és vállfájdalmat, ugyanakkor a májbetegség jele lehet az erős, jobb bordaív alatt jelentkező fájdalom, amely a jobb vállba felfelé sugározhat.

4 – Gyomor és hasnyálmirigy
Az akut hasnyálmirigy-gyulladás első jele az intenzív hasi fájdalom, amely a hátba és a bal vállba is kisugározhat. Hirtelen jelentkezik, leggyakrabban egy kiadós evés és/vagy nagy mennyiségű alkohol fogyasztása után, ezért karácsony és húsvét idején nem ritka. Azonnal orvoshoz kell fordulni vele.

5 – Vékonybél

Ha a köldök környékén érzel hasi fájdalmat, akkor az a belek gyulladásának jele is lehet.

6 – Vastagbél és féregnyúlvány (vakbél)

Ha a hasad jobb alsó részén tapasztalsz fájdalmat, akkor az vakbélgyulladás jele is lehet. Az ilyen fájdalom intenzív és szétterjed.

7 – Vesék
Ha vesekő okozza a problémát, akkor a fájdalom a deréktól egészen a combokig kisugározhat. Ha intenzív és szokatlan fájdalmat érzel ezen a területen, akkor azonnal menj el orvoshoz.

8 – Hólyag

Habár ritka, de a fájdalmas hólyag szindróma (interstitialis cystitis) jellemzően medencei fájdalommal jár. Ha vizelési problémák is fellépnek, azonnal orvosi vizsgálatot igényel.

9 – Petefészkek

A cisztás petefészek éles, szúró fájdalmat képes okozni az alhasban, jobb, bal vagy akár mindkét oldalt is. Enyhébb szúró érzés 1-2 napig ovuláció idején is jelentkezhet, azonban, ha nem múlik a fájdalom, akkor érdemes nőgyógyászati ultrahang vizsgálatra menni.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...