Kezdőlap EGÉSZSÉG Figyelem! Nem a vérkeringés áll a hideg kezek és lábak mögött! Íme...

Figyelem! Nem a vérkeringés áll a hideg kezek és lábak mögött! Íme a valódi ok!

Hirdetés

Sok ember küzd a hideg végtag problémával még a meleg időjárásban is. Sokszor az is elegendő, hogy a napsütésből bemenjen az árnyékba, és máris jég hidegek lesznek a végtagjai.

 

Hirdetés

Ez a jelenség nem csak kellemetlen, de bizony számos egészségügyi problémát is jelenthet.

Vannak, akik úgy tartják, hogy a rossz vérkeringés miatt lehetnek hidegek a kezeink és a lábaink, azonban a dolog egy kicsit összetettebb ennél.


Egyrészt igaz az, hogy a vérkeringésünk miatt lehetnek hidegek a végtagjaink, ugyanis a véredények felelősek azért, hogy a bőrünk megfelelő hőmérsékletű legyen.

Amikor kezd hűvös lenni, a bőrünk érzékelő receptorai kezdik figyelmeztetni az agyat, hogy össze kell húzni a véredényeket. Ez a változtatás segít abban, hogy testünk megőrizze a normális hőmérsékletét, vagyis ne hűljön ki.

Egy kutatás alapján azt mutatták ki, hogy a női nemi hormonok, az ösztrogének fontos szerepet játszanak a hőmérséklet szabályozásában, részt vesznek az irányításban, hogy a végtagjaink ne hűljenek ki.

A nők sokkal érzékenyebbek a hidegre, mint a férfiak.

Ha nagyon erősen érzékenyek vagyunk a hidegre, vagyis szinte állandón jéghidegek a végtagjaink, akkor az is lehet, hogy Raynaud-betegségben szenvedünk.


Ezeknek a betegeknek nem csak a kezük, lábuk, de sokszor a fülük, és az orruk is nagyon hideg. Sőt, akár kék színre is válthatnak, és a zsibbadásérzet is fellép. Az állapot súlyosságától függően a helyzet plusz zoknival, kesztyűvel, a végtagok felmelegítésével enyhíthető.

A hideg kezek és lábak problémát okozhatnak cukorbetegség, lupusz, vagy pajzsmirigy alulműködés esetén is. Néha az alacsony B-vitamin, vagy vas szint is okozhatja a problémát.

Hirdetés