Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezért van egyre több pajzsmirigybeteg

Ezért van egyre több pajzsmirigybeteg

A statisztika azt mutatja, hogy a pajzsmirigybetegek száma egyre csak növekszik, ami nem magyarázható kizárólag az orvostechnikai eszközök és a diagnosztikai módszerek fejlődésével.

 

Mint minden betegség, úgy a pajzsmirigyproblémák is több tényező együttállása során alakulnak ki. Sokan a genetikára szoktak hivatkozni, ám a hajlamosító gének száma nem növekedett, viszont a környezeti tényezők hatása nagyon is jelentős.

Lássuk, hogy melyek azok a környezeti tényezők, amelyek kockázati tényezők pajzsmirigy betegségekre.

Túlzott jódbevitel

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez, a pajzsmirigy hormonok előállításához jódra van szükség. A jód hiányában ezek a hormonok nem tudnak termelődni, ilyenkor pedig egy visszacsatoló mechanizmus miatt a pajzsmirigysejtek osztódás növekszik, hogy ezt a hiányt behozhassa. Ekkor alakul ki a golyva. Ugyanakkor az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez is szükség van rá, hogy a kreténizmust megelőzhessük.

A só jódozásának és a jódtabletta bevitelének köszönhetően lényeges visszaszorultak ezek a problémák, ám azt figyelték meg az afrikai országokban, hogy az autoimmun betegségek száma viszont megemelkedett, amiből az következik, hogy a túl sok jód bevitele sem javasolt.

Dohányzás
A dohányzásnak egyetlen jótékony hatása sincs a szervezetünkre, viszont annál több egészségügyi problémát képes okozni. Bizonyítottan növeli a pajzsmirigy megnagyobbodást, fokozza a gyulladást, Basedow-kórban pedig növeli a szemtünetek kialakulásának és romlásának esélyét.

Stressz

A stresszt teljes mértékben kikerülni nem lehet, ám ha valaki állandó stresszhatásnak van kitéve, annak az egészsége látja kárát. Az ilyenkor felszabaduló stresszhormonok és termelődő stresszfehérjék olyan immunológiai folyamatokat indítanak be, amelyek pajzsmirigybetegségekhez vezethetnek.

Fertőzések

Vannak olyan fertőző ágensek, amelyek képesek pajzsmirigybetegséget kiváltani, mint az Epstein-Barr vírus, humán herpeszvírus, Coxsackie virusok, egyes baktériumok, különösképpen a Yersinia enterocolitica, amely akár 14-szeresére is növelheti a Hashimoto-betegség kialakulásának kockázatát. Ezek mind másodlagos pajzsmirigybetegséget válthatnak ki.

Kémiai anyagok, mérgező vegyületek

Hajlamosak vagyunk még mindig szemet hunyni a mindennapok során környezetünkben előforduló kémiai anyagok egészségre gyakorolt káros hatásai felett. Számos endokrinzavaró vegyi anyag (EDC) található az élelmiszerekben, ivóvízben, műanyagokban, háztartási, kozmetikai termékekben, amelyek mind képesek hosszú távon hormonháztartással összefüggő problémákat, így pajzsmirigybetegséget is okozni.


EDC például – PCB, biszfenol-A, égéstermékek, rovarirtó szerek, fitoösztrogének (szója)

Radioaktív sugárzás

A csernobili katasztrófa volt a legnagyobb radioaktív sugárterheléssel járó katasztrófa, aminek mi is megszenvedtük a következményeit. Amellett, hogy rengetegen életüket vesztették utána, életre szóló egészségügyi problémákat okozott. Főként a gyermekek között nőtt meg a pajzsmirigyrákos esetek száma.

A túlzott mennyiségű röntgenvizsgálat is veszélyt hordoz magában mind az egészségügyi dolgozó, mind a beteg számára.

A megelőzés fontossága

Ezek ismeretében fontos, hogy ismerjük családunk kórtörténetét, tudatosan válasszuk meg élelmiszereinket és egyéb, mindennapi használatra szánt háztartási, kozmetikai szereinket. Az életmód kiemelkedő szerepet játszik nem csak a pajzsmirigy, de minden más egyéb betegség kialakulásában is.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...