Kezdőlap EGÉSZSÉG Ez a húsfajta hatalmasan megnövelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Ez a húsfajta hatalmasan megnövelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A Harvard Közegészségügyi Intézetének legújabb kutatása szerint egy bizonyos húsfajta rendszeres fogyasztása szignifikánsan növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

 

A kutatás során több mint 200 ezer ember étkezési szokásait vizsgálták meg, és a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban tették közzé az eredményeket.

A 36 éven át tartó vizsgálat során az 22,000 résztvevőnél észlelték a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, és a gyakran fogyasztott feldolgozott és a feldolgozatlan vörös húsok esetében a betegség kockázata jelentősen növekedett. Azoknál, akik heti legalább kétszer fogyasztottak vörös húst, a cukorbetegség kialakulásának esélye több mint 62 százalékkal nőtt a kevesebbet fogyasztókhoz képest.

A tanulmány azt mutatta, hogy a húsfélék helyettesítése növényi alapú fehérjeforrásokkal, mint a diófélék és hüvelyesek, 30 százalékos csökkenést eredményezett a cukorbetegség kialakulásában. A tejtermékekkel való helyettesítés pedig 22 százalékkal csökkentette a kockázatot.Walter Willett, a kutatás vezető szerzője, hangsúlyozta, hogy már a heti egyszeri fogyasztás is komoly hatással lehet az általános egészségi állapotra, és javasolta, hogy figyeljünk oda az étkezési szokásainkra. A húsok fogyasztásának csökkentése nemcsak az egészségünkre lehet jó hatással, hanem hozzájárulhat az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez is, hozzásegítve a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Ez a kutatás különösen kiemeli a feldolgozott húsfélék veszélyeit, mint például a virsli, kolbász, sonka, szalonna, szalámi. A rendszeres fogyasztásuk nemcsak az egészségünkre, hanem a bolygónkra is káros hatással lehet. A húsok mennyiségének és típusának odafigyelése tehát nemcsak az egyéni egészségünk, hanem a környezetvédelem szempontjából is fontos.

loading...