Kezdőlap EGÉSZSÉG Éveken át kihagytam a reggelit, ez lett a következménye!

Éveken át kihagytam a reggelit, ez lett a következménye!

woman losing hair on hairbrush in hand on bathroom background

Mindannyian ismerjük a jó öreg ajánlást, miszerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése, avagy reggelizz úgy, mint egy király. Tudva ezeket, vajon hányan vagyunk, akik valóban be is tartjuk? Előfordul, hogy a kapkodásban vagy az ideális alak elérése céljából rendszeresen kihagyjuk a reggelit.

Sajnos ez egy nagyon rossz gyakorlat, aminek fontos lenne, hogy véget vessünk. Lássunk, milyen negatív következményei vannak a reggeli kimaradásának.

1. Rossz a szívnek

Egy tanulmány szerint azok a férfiak, akik kihagyják a reggelit 27%-kal növelik a szívroham előfordulásának esélyét. Akik nem fogyasztanak reggelit, fokozott érzékenységet mutatnak a magas vérnyomással szemben és könnyebben kialakulhat náluk az artériák elzáródása.

2. Nagyobb kockázat 2-es típusú cukorbetegségre

Egy tanulmány célja az étkezési szokások és az egészség közötti kapcsolat felderítése volt. Hat éven át követtek 46.289 nőt. A vizsgálat eredményei szerint azok a nők, akik rendszeresen elhagyták a reggelit, sokkal nagyobb kockázattal rendelkeztek a 2-es típusú cukorbetegségre, mint azok, akik minden reggel fogyasztottak reggelit.

3. Súlygyarapodás

A reggeli kihagyása növeli a cukros és zsíros ételek iránti vágyat. Ráadásul, mivel az éhség nagyon intenzívvé válik gyakorlatilag bármit képes az ember megenni és az elfogyasztott étel mennyiség is nagyobb lesz. Így ahelyett, hogy súlyt vesztenénk, túlzott kalóriabevitelt érhetünk el és éppen ellenkezőleg hízni fogunk.

4. Negatív hatás a hangulatra és az energiaszintre

Egy brit kutatócsoport 144 egészséges embert tanulmányozott, akik egész éjszaka semmit nem ehettek. Az egyik csoport másnap normális reggeliben részesült, amíg a másik csoport nem kapott semmit. A résztvevőket azután néhány órával monitorozták. A tanulmány szerint az a csoport, aki nem kapott reggelit sokkal rosszabb memóriáról és nagyobb fáradtság szintről tett tanúbizonyságot.

5. Rák kockázatának emelkedése

Aki kihagyja a reggelit, az nap folyamán eszik annyival többet, hogy azzal bepótolja a reggel kihagyott kalóriamennyiséget. Ez sokkal jobban elősegíti a súlygyarapodást. A túlsúlyos és elhízott emberek esetében nagyobb a kockázat a rák kialakulására.

6. Kognitív működés romlása

Aki fogyaszt reggelit, jobb szellemi teljesítőképességgel rendelkezik. Végeztek egy vizsgálatot 12-15 éves tinédzserek körében. A kísérlet során az egyik csoport reggelizett, míg a másik nem fogyasztott semmit. Később egy képtesztet végeztek el a résztvevőkkel és azok, akik reggeliztek jelentősen jobb eredményeket értek el nem reggeliző társaiknál.

7. Fejfájást okozhat

A hipoglikémia egy orvosi kifejezés, amely a vércukor alacsony szintjét jelzi. A reggeli kihagyása nagymértékű vércukorszint csökkenést eredményez, és olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek ezt kompenzálni igyekeznek. Ez növeli a vérnyomást, ami fejfájást válthat ki.

8. Hajhullás

Az alacsony fehérjetartalmú reggeli befolyásolja szervezet keratin termelését, ami pedig a hajnövekedésre van hatással és következményesen hajhullást eredményezhet. A fehérjében gazdag reggeli kiemelkedően fontos a szőrtüszők megfelelő növekedésében.

9. Metabolizmus lassulása

A reggeli az első löket a napban, amitől az anyagcseréd is jobban beindulhat. Gyakorlatilag nagyjából 12 óra éhezés után ez az első étkezésed. Aki rendszeresen reggelizik, magasabb alapanyagcserével rendelkezik.

10. Rontja a másnaposságot

Ha előző este kicsit felöntöttél a garatra, akkor másnap kifejezetten fontos, hogy egy tápláló reggelit fogyassz, ami gazdag vasban, fehérjében, folsavban egyéb ásványi anyagokban és vitaminokban is. Ezek segítenek növelni az energiaszintedet és csökkentik az esetleges fejfájást.

tudasfaja.com

loading...