Kezdőlap EGÉSZSÉG Érdekes dolog derült ki a fülzsírról, ami sokakat érint!

Érdekes dolog derült ki a fülzsírról, ami sokakat érint!

Hajlamosak vagyunk a fülünk tisztaságáról megfeledkezni vagy éppen túlzásban is esni vele. Egyik sem jó gyakorlat. A legtöbben zuhanyzás közben átöblítik a hallójáratot, míg mások nem is foglalkoznak vele. Mi a helyes irány?

 

A fülzsír, bár nem túl gusztusos, mégis nagyon hasznos terméke a hallójárat sejtjeinek. Ennek hatására képes a fül ellenállni a kisebb élőlényeknek, fertőzéseknek és az esetlegesen bejutó víznek.

Ha túl sok termelődik belőle és felhalmozódik a hallójáratban, akkor kényelmetlenné válhat, ronthatja a hallást, nyomhatja a dobhártyát. Emiatt fontos, hogy rendben tartsuk a fülünket.

A fül magától tisztul

Ha valaki nagyon tisztaságmániás és egy kevés fülzsírtól is viszolyog, az jellemzően túlzásba tud esni a tisztogatással. A helyzet az, hogy minél többet és minél erőteljesebben tisztítja valaki a fülét, az annál jobban fog zsírosodni, mivel a sejteket ez még inkább fülzsír termelésre serkenti.

Mivel a fül képes maga tisztulni, ezért jó, ha tudod, hogy elegendő csak alkalomadtán segíteni a tisztulását, alapvetően hagyni kellene, hogy maga végezze a dolgát. Az állkapocs mozgása is hozzájárul ahhoz, hogy a hallójárat meg tudjon tisztulni a felesleges zsírtól.


Fültisztító pálcika?

Ha úgy érzed, hogy eljött a tisztítás ideje, akkor alkalmazz megfelelő módszert. A sokak által használt fültisztító pálcika valójában egy alkalmatlan eszköz erre a célra és ebben a szakértők is mind egyetértenek.

Ha jobban belegondolsz, magad is beláthatod, hogy egy pálcika vattás végével nem hogy kiszednéd, de még inkább befelé tolod a dobhártya irányába a fülzsírt. Arról nem is beszélve, hogy nagyon könnyedén balesetet tudsz vele okozni. Egy óvatlan pillanatban ugyanis bármikor át lehet vele szakítani a dobhártyát.

Ha valóban szeretnéd megtisztítani a füledet, akkor a következőt tedd…

Végy egy vattapamacsot. Cseppents rá pár csepp babaolajat. Feküdj az oldaladra és a mennyezet felé néző füledbe tedd bele a pamacsot. Hagyd így 10-15 percig. Az olaj segít hatékonyan oldani és kitisztítani a fülzsírt a hallójáratból.

tudasfaja.com

loading...