Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Egy rejtélyes tó, ami évszakonként változtatja a színét és itt van a...

Egy rejtélyes tó, ami évszakonként változtatja a színét és itt van a szomszédunkban! Te voltál már ott?

A Zafír-tó az erdélyi Gutai-hegységben, Felsőbánya közelében található, és időjárástól függően változtatja a színét. Az eldugott kis tó csodaszámba megy, hihetetlen természeti jelenség, évente turisták százait kápráztatja el.

Tavasszal világos kék, majd sötétebb kék a tó színe, nyáron világos zöld, és smaragdzöld, ősszel sötétzöld, és néha egészen barnás lesz.

Egyelőre nincs biztos magyarázat, hogy miért váltogatja a tó a színét, de a szakemberek a hőmérséklet változással hozzák összefüggésbe a dolgot.

A múlt század elején keletkezett, amikor beomlott egy bánya, és a kráter feltelt vízzel. Így került bele a réz-szulfát, amely egyes feltételezések szerint a nap sugarainak esési szögének függvényében szintén befolyásolja a víz színét.

A Kék, vagy Zafír tavat 1977-ben nyilvánították természetvédelmi területté, és a Máramaros Hegység Természetvédelmi Park adminisztrációjába tartozik.

A tó szinte kerek, átmérője 40-45 m, mélysége pedig 4 méter. Ha meg szeretnéd tekinteni a tavat, Máramaros megyében, Felsőbányától 3 kilométerre találod, de ott egészen biztosan kapsz majd útbaigazítást.

tudasfaja.com

loading...