Kezdőlap NŐ ÉS FÉRFI INTIMITÁS Egy bántalmazó párkapcsolat 5 tipikus előjele: menekülj, ha ezt tapasztalod!

Egy bántalmazó párkapcsolat 5 tipikus előjele: menekülj, ha ezt tapasztalod!

Egy kapcsolat kezdetén mindenki a legszebbik arcát mutatja, de ez sajnos nem marad meg örökre. Sőt, vannak azok az emberek, akik szöges ellentétei annak a személynek, akinek az álarcát kezdetben magukra öltik. 

Egy párkapcsolatnak a szeretetről, a megértésről és a társas támogatásról kell szólnia. Soha nem szabad elviselni a kapcsolaton belüli bántalmazást, legyen az fizikai vagy lelki, mivel nem a szenvedés a cél. Jó, ha idejében felismered azokat a jeleket, amelyek egy bántalmazó és kizsákmányoló párkapcsolatra jellemzőek és időben kilépsz belőlük, még mielőtt komolyabban sérülnél.

Azt érezteti veled, hogy csak ő létezik számodra

Előfordul, hogy egy párkapcsolatban az egyik fél annyira képtelen elviselni, hogy a másiknak rajta kívül is van élete, hogy gyakorlatilag elzárja őt a világ elől.

Azt veheted észre ilyenkor, hogy lassan már senkivel nem találkozol és nem is beszélsz, lehetnek azok barátok vagy családtagok, mert annyira elvonja a figyelmedet a párod, hogy valahol út közben lekopnak ezek a szeretett személyek. A párod nem akarja, hogy velük találkozzatok, de lényegében téged sem nagyon enged el maga mellől, vagy ha mégis, szeretné, ha csak korlátozott időt szentelnél rájuk.

Az sem kizárt, hogy folyamatosan ellenük irányuló megjegyzéseket duruzsol a füledbe.

Sérteget

Amikor az egyik fél ahelyett, hogy biztatna és felhívná a figyelmedet az erősségeidre, szép szavakkal becézne, legtöbbször inkább csak sérteget. Ilyenkor teljesen megalázva érzed magad mellette és azt gondolod, hogy az egykor csipkelődő kötekedés, ami rendszeressé válik, már inkább lelki bántalmazás.

Csökkenti az önbizalmadat

A párod képtelen téged dicsérni, a gyengeségeidet viszont rendre felemlegeti. Nem értékeli a tetteidet, a hobbidat, a foglalkozásodat. Felhívja a figyelmet azokra a dolgokra, amik nem tetszenek neki benned, ezzel éreztetve, hogy szeretné, ha ezekben a tényezőkben megváltoznál. Ezek miatt a kritikák miatt szinte értéktelennek érzed magad és úgy gondolhatod, hogy másnak sem felelnél meg.

Nagyon féltékeny

Az egészséges féltékenységgel semmi gond nincs, sőt ha a párunk nem tesz egy-két megjegyzést ezzel kapcsolatban, felmerül bennünk a kérdés “Szeret engem egyáltalán?”. Viszont ha a zöldszemű szörnyeteg a kelleténél nagyobbra nő, annak komoly következményei lehetnek. Ha a párod nem szívesen enged el a barátaiddal szórakozni egyedül, és ha mégis, akkor mindig veszekedéssel indulsz el otthonról, ha folyamatosan megsértődik egy ellenkező nemű nevének megemlítésekor és állandóan szurkálódó, megcsalással kapcsolatos megjegyzéseket tesz, akkor sajnos ez a helyzet áll fenn. Ez ugyan az ő önbizalomhiányának terméke, ettől függetlenül te is sérülsz általa.

Folyamatosan ellenőriz

Amikor a párod folyamatosan tudni akarja, hogy hol vagy és mit csinálsz és nem csupán kedves gesztusból, hogy minden rendben van-e veled. Éreztetni akarja, hogy bármivel is foglalatoskodj, ő ott van a háttérben, hát jobb, ha nem feledkezel meg róla. Egy percre sem érezheted, hogy a magad ura vagy. Ha nem veszed fel a telefont, akkor még vagy 5x felhív, majd üzeneteket is hagy, teljes lelkiismeret furdalást keltve benned.

tudasfaja.com

loading...