Kezdőlap EGÉSZSÉG Az ivóvíz is oka lehet a férfiak meddőségének

Az ivóvíz is oka lehet a férfiak meddőségének

Hirdetés

A meddőség egy olyan állapot, amellyel egy családot tervező pár sem szeretne szembenézni. Fontos azonban észben tartani, hogy nem csak a hölgyeket, de a férfiakat is érintő problémáról van szó, amely egyre nagyobb mértékben érinti az erősebbik nemet is napjainkban.

Természetesen nem egyetlen kiváltó okot feltételeznek a probléma mögött, az azonban biztos, hogy egyes, az ivóvízben található anyagok is részt vesznek a kialakulásában. Ezek a hormonrendszerre fejtik ki hatásukat és így zavarnak be az egészséges folyamatokba.

Hirdetés

Megtermékenyítés, megtermékenyülés

Annak érdekében, hogy a férfi termékenyítő képes, a nő pedig termékenyülni képes lehessen, egészséges hormonműködés szükségeltetik. A férfiak esetében a tesztoszteron az a nemi hormon, amely a külső nemi jellegekért, emellett a sperma termelésért, a libidóért és a nemzőképességért fele.

A megfelelő hormontermeléshez alapvető fontosságú az elegendő vitamin és ásványi anyag bevitel, ugyanakkor a káros hatások kerülésére is figyelni kell.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás abbahagyása, visszaszorítása természetesen nem új keletű tanács senki számára, azonban a PFC-ről lehet, hogy nem mindenki hallott eddig.

Mi az a PFC?

A PFC a perfluor-karbonátok rövidítése, amelyeket többek között élelmiszerek csomagolóanyagaként, textilek, és rovarirtó szerek előállítása során használnak.

Friss kutatás bizonyítja, hogy a férfiak nemzőképességére negatív hatást gyakorol a PFC közé tartozó a perfluoroktánsav és a perfluoroktán-szulfonát is.

Ezek olyan vegyületek, amelyek a tesztoszteron molekula szerkezetéhez hasonlatosak, így az azt felismerő receptorhoz kapcsolódni képesek. Mivel a PFC így hatást nem tud kiváltani a szervezetben, egyszerűen blokkolja a tesztoszteron molekulákat, azok nem tudnak kötődni és a vérben maradnak. A szervezet úgy értelmezni, hogy elég van a vérben tesztoszteronból.

Ezáltal csökken a hormontermelés, a spermiumok képzése, azok aktivitása, így a nemzőképesség is. A nemiszervek mérete is csökkenhet.

Megelőzés

Mivel ez a vegyület az ivóvízbe és a csomagolt élelmiszerekbe is bekerülhet, fontos az ivóvíz szűréséről gondoskodni és kerülni azokat az élelmiszereket, amelyek sok időt tölthetnek ilyen csomagolóanyagokkal érintkezésben.

Emellett érdemes étrend kiegészítésre is gondolni. A megfelelő vitamin – és ásványi anyag ellátottság kiemelkedő jelentőségű. A jó biológiai hasznosulású termékek megválasztásához kérd szakértő segítségét.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés