Kezdőlap EGÉSZSÉG Az emberek felének van a szervezetében, de senki nem tud róla: ezek...

Az emberek felének van a szervezetében, de senki nem tud róla: ezek a bélférgesség jelei!

Hirdetés

A bélférgesség egyáltalán nem egy ritka betegség, azonban, ha észleljük is a tüneteket, inkább nem beszélünk róla. Pedig a bélférgek nem fognak maguktól kiürülni a szervezetünkből, mindenképp tennünk kell valamit ellenük.

Minden második ember élete során megfertőződik cérnagilisztával. Egy cérnagiliszta élete során 5-17 ezer petét rak le, a peték pedig 2-3 hétig életképesek.

Hirdetés

Ez idő alatt a peték a végbél tájékán kellemetlen, viszkető érzést okoznak. A gyerek nagyon hamar visszafertőzik magukat, ugyanis a kellemetlen viszketést, ha nem tudatosan is, de megpróbálják enyhíteni, majd a cumihoz, szájukhoz nyúlva visszakerül a szervezetükbe a fertőzés.

A cérnagilisztás bélférgesség bármely életkorban előfordulhat, de a leggyakrabban a gyerekeknél jelentkezik. A felnőtteknek erősebb az immunrendszerük, de a teljes védettség az ők esetükben sem garantált. A viszketésen túl egy idő után hasfájást, vagy hasmenést is okozhat, és a felszívódási zavar következtében fogyás alakul ki.

A bélférgesség következtében érezhetjük fáradtnak, nyugtalannak, ingerlékenynek magunk, de a színtelen körömágy, és a nyugtalanság is utalhat arra, hogy fertőzöttek vagyunk. A kislányok fokozottabb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az ők esetükben a kisajkakon keresztül a hüvely is befertőződhet.

Hogyan tudhatjuk meg, hogy bélféreg van a szervezetünkben?

A vérvétel nem alkalmas a diagnosztizálásra ebben az esetben, inkább a végbélnyílás környékéről, vagy a székletből kell mintát venni.

Ha bélféreg van a szervezetünkben, ajánlott követni az orvos utasításait, és be kell venni az előírt gyógyszereket, mert különben nem szabadulunk meg az élősködőktől. Ajánlott otthon a lakásban is nagytakarítást végezni, a textíliákat, ágyneműket pedig 90 fokon kell kimosni.

tudasfaja.com

Hirdetés