Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Az állatok lehetnek Down-szindrómásak? Íme 14 gyönyörű állat, akik bebizonyítják, hogy igen!

Az állatok lehetnek Down-szindrómásak? Íme 14 gyönyörű állat, akik bebizonyítják, hogy igen!

A normál emberi genetikai állomány 23 pár kromoszómából áll, azonban a Down-szindrómával rendelkező személyek esetében a 21. kromoszómából egy extra létezik, ezt a 21-es kromoszóma triszómiájának is nevezik. 

Az extra genetikai anyag jellegzetes változásokat eredményez az illető személy szellemi és fizikai fejlődésében is. Ez a veleszületett genetikai rendellenesség azonban nem csak az emberi fajt érintheti, az állatok esetében is előfordul. A legtöbb állatnak az emberétől eltérő kromoszóma száma van, de az egyik gén részleges vagy teljes többszöröződése képes Down-szindróma kialakulását eredményezni.

Tagadhatatlan jellegzetességük a különleges arcvonásuk, amely határozottan eltér egészséges fajtársaikétól. A következő képeken azt is láthatjuk, hogy a rendellenesség a különféle fajokat eltérő mértékben érintheti.

Miért nem látunk Down-szindrómás állatokat?

Mivel a Down-szindrómás állatok túlélési esélye nagyon alacsony, ezért érthető, hogy miért nem találkozunk velük gyakran. Többségük elpusztul, még mielőtt megszületne vagy csak néhány napig él világra jötte után. Gyakori az előfordulás annak is, hogy az anya elutasítja vagy megöli az utódját.

Orángután

Ottó, a kiscica

Egy csikó

Gyapjas juh

Fehér delfin

Szamár

Fehér gorilla

Zsiráf

Koala medve

Teknősbéka

Hörcsög

Mopsz

Barnamedve

Kenny, a fehér tigris, aki rákban vesztette életét

tudasfaja.com

loading...