Kezdőlap NŐ ÉS FÉRFI CSAJVILÁG 5 dolog, ami miatt anyaként nem kellene bűntudatot érezned többé

5 dolog, ami miatt anyaként nem kellene bűntudatot érezned többé

Az anyai bűntudat létező dolog. Hihetetlenül idegesítő és felesleges, ám nagyon is létező. Fennáll, függetlenül attól, hogy milyen körülmények között élsz, milyen társadalmi státuszod van, és hogyan nézel ki. Egy anya nagyjából minden miatt képes bűntudatot érezni. 

Ennek a fő oka talán a gondoskodási ösztön és az intenzív szeretet és kötődés, amit a családunk iránt érzünk. Próbálunk mindent elkövetni, hogy a lehető legjobbak legyünk az élet összes területén, és ha valamiben úgy érezzük, hogy kudarcot vallunk, máris jön a bűntudat. Nem szabad, hogy továbbra is irreális elvárásokat támasszunk magunk felé.

A következő 5 dolog miatt nem szabadna bűntudatot érezned többé.

1# Hogy nem makulátlanul tiszta az otthonod

A káosz egy elkerülhetetlen tényező, ami az első újszülöttel együtt megérkezik az otthonunkba. Van, hogy a legnagyobb erőfeszítések árán sem tartható fenn a tisztaság és a rend és ezzel semmi baj nincs.

El kell érned azt az állapotot, amikor már nem aggódsz azon, hogy kevésbé fognak szeretni és megbecsülni, ha nem patika tisztaságú az otthonod. Ha mégis van ilyen ember az életedben, annak nincs ott a helye. Priorizálj. Melyek azok a pontok, amelyek a mindennapi szükségletekhez elengedhetetlenek? A konyha biztosan ide tartozik. Például a szennyes edénynek meg kell tisztulnia és a ruhákat ki kell mosni, de hogy nincs minden élére hajtva a szekrényben, hanem akár két hétig is a kosárban áll vagy a játékokkal teli a szőnyeg, attól még senkinek nem lesz baja.

2# Hogy néha fogalmad sincs, hogy mit kellene tenned

Hidd el, minden anya vívódik ezzel a gondolattal. Ránézve más anyukákra, egy-egy pillanatnyi betekintés az életébe azt az érzést keltheti benned, hogy ő a helyzet magaslatán van, de biztos lehetsz benne, hogy neki is vannak kemény percei az életben.

Ne aggódj a csemetéd miatt, hogy milyen “csapnivaló” anyukája vagy, hiszen neki csakis rád van szüksége, senki másra. Figyelj a gyermekedre és tanulj tőle sokat. Tégy meg mindent, ami tőled telik és akkor már szuper anya vagy.

3# Hogy nem fogadod meg mások tanácsát

A te gyereked, a te döntésed, hogy hogyan neveled. Ezzel vége is ennek a témának.

4# Hogy néha szánsz magadra időt a gyerek(ek) nélkül

Megérdemled időnként, hogy egyedül mozdulj ki a házból, hogy egy kicsit csak magaddal foglalkozz, hogy elmenj mozogni, hogy találkozz a barátaiddal anélkül, hogy minden percben a gyerekedet figyelnéd. A kicsi tökéletesen meglesz az apukájával vagy a nagyszülőkkel és te is újult erővel térhetsz haza hozzá.

5# Hogy a tested nem olyan, mint a szülés előtt

Sajnáljuk, hogy ki kell pukkasztanunk az álom buborékodat, de az szülés utáni test soha nem lesz teljesen olyan, mint a szülés előtti. Ez a természet rendje. Egy új élet növekedett benned. Ez egy olyan folyamat, ami nyomot hagy a testen. Semmi szégyenletes nincs azon, ha marad egy pár extra kiló rajtad, a bőröd nem olyan feszes, mint volt vagy több lett a striák száma.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...