Kezdőlap EGÉSZSÉG Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rákellenes és ez még nem minden! Erre képes az olajbogyó!

Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rákellenes és ez még nem minden! Erre képes az olajbogyó!

Hirdetés

Több táplálkozásszakértő is azon a véleményen van, hogy az olajbogyók fogyasztásával nagyon sok jót tudunk tenni a szervezetünknek, védve ezáltal a testünket a betegségek kialakulásától, hiszen a kis bogyókban, legyenek azok bármilyen színűek, rengeteg jótékony antioxidáns van, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.

A különbség a zöld és a fekete olajbogyó között csak annyi, hogy az előbbi még nincs megérve teljesen, míg az utóbbi már érett.

Hirdetés

Érdemes inkább az érett olajbogyót fogyasztani, mivel a fekete szemekben több a jótékony növényi olaj, a zöld, éretlen bogyóknak ráadásul van egy kesernyés ízük, amit az oleuropein okoz, ezért érdemes az éretlen olajbogyókat 8-72 órára nátrium-hidroxidban lúgosítani, ami semlegesíti az oleuropeint.

Az oleuropeintől amúgy nem kell tartani, hiszen annak ellenére, hogy keserű, egyben remek antioxidáns is, és emellett csökkenti a gyulladásokat, elpusztítja a kórokozókat, valamint megakadályozza a daganatos sejtek kialakulását is.

Az érett, fekete szemekben 3-4-szer több fenolsav található, mint a zöld bogyókban, így antioxidáns tartalma is jóval nagyobb, ezért könnyedén képes semlegesíteni a szabad gyököket, késleltetve ezáltal az öregedési folyamatokat.

Az olajbogyók kalóriában nagyon szegények, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják

Hirdetés