Kezdőlap EGÉSZSÉG Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rákellenes és ez még nem minden! Erre képes az olajbogyó!

Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rákellenes és ez még nem minden! Erre képes az olajbogyó!

Több táplálkozásszakértő is azon a véleményen van, hogy az olajbogyók fogyasztásával nagyon sok jót tudunk tenni a szervezetünknek, védve ezáltal a testünket a betegségek kialakulásától, hiszen a kis bogyókban, legyenek azok bármilyen színűek, rengeteg jótékony antioxidáns van, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.

A különbség a zöld és a fekete olajbogyó között csak annyi, hogy az előbbi még nincs megérve teljesen, míg az utóbbi már érett.

Érdemes inkább az érett olajbogyót fogyasztani, mivel a fekete szemekben több a jótékony növényi olaj, a zöld, éretlen bogyóknak ráadásul van egy kesernyés ízük, amit az oleuropein okoz, ezért érdemes az éretlen olajbogyókat 8-72 órára nátrium-hidroxidban lúgosítani, ami semlegesíti az oleuropeint.

Az oleuropeintől amúgy nem kell tartani, hiszen annak ellenére, hogy keserű, egyben remek antioxidáns is, és emellett csökkenti a gyulladásokat, elpusztítja a kórokozókat, valamint megakadályozza a daganatos sejtek kialakulását is.

Az érett, fekete szemekben 3-4-szer több fenolsav található, mint a zöld bogyókban, így antioxidáns tartalma is jóval nagyobb, ezért könnyedén képes semlegesíteni a szabad gyököket, késleltetve ezáltal az öregedési folyamatokat.

Az olajbogyók kalóriában nagyon szegények, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják

loading...