Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Amiről sokan nem tudnak – Ezért tilos zuhanyozni, ha vihar van

Amiről sokan nem tudnak – Ezért tilos zuhanyozni, ha vihar van

Hirdetés

Az idei nyár számos meglepetést tartogatott számunkra, és az egyik ilyen meglepetés az időjárás kiszámíthatatlansága volt.

 

Hirdetés

Június hónapban gyakran ért minket viharok záporok formájában, pedig általában inkább a téli hónapokhoz kötődik ez a természeti jelenség. Ennek kapcsán most néhány érdekes tényt gyűjtöttünk össze a viharokról, amelyek talán még te előtted is ismeretlenek lehetnek.

  1. A villámlás szinte mindennapos esemény a Föld különböző pontjain, naponta akár nyolcmilliószor is bekövetkezhet világszerte. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként átlagosan 93 villám cikázik le a Föld felszínére, így nap, mint nap!
  2. Sokan úgy vélik, hogy a Nap a legmelegebb dolog a világon, de tévednek. Egy villám ugyanis akár ötször is forróbb lehet, mint maga a Nap!
  3. Hallottál már arról, hogy egyes helyeken az esővel együtt békák hullottak az égből? Ez egy igen ritka, ám létező jelenség. Egy erős tornádó vagy vihar képes élőlényeket is felkapni a magasba, majd a szélcsendben lehullani az égből.


  4. Ha viharban vagy, kerüld a zuhanyzást! A villám bármelyik épületbe becsaphat, és ha épp a te lakásodba csapna be, akkor a vízvezetékeken és csöveken keresztül könnyen áthaladhat, és súlyos sérüléseket okozhat.
  5. A felhők látszólag könnyedén suhannak az égen, de valójában hatalmas súlyuk van. Egy átlagos gomolyfelhőben akár fél millió kilogrammnyi víz is lehet.
  6. A gömbvillámok keletkezésének pontos mechanizmusa ma sem ismert teljesen. Laboratóriumi körülmények között még sosem sikerült létrehozni ezeket a jelenségeket, amelyek néha lakásokba is betörhetnek és súlyos károkat okozhatnak.


  7. Az emberek általában nem tudják, de nem maga a vihar, hanem annak utóhatásai jelentik a legnagyobb veszélyt. Kidőlt fák, áramkimaradások, megrongálódott épületek mind veszélyforrások, ami miatt sok baleset történik.
  8. Hirdetés