Kezdőlap AKTUÁLIS Akár 1 millió ft is lehet a bírság – Minden autóst érint!

Akár 1 millió ft is lehet a bírság – Minden autóst érint!

Hirdetés

Ahogy beköszönt a tavasz, úgy nő a vadállatok aktivitása is, akik az élelemszerzés és a szaporodás céljából egyre nagyobb távolságokra merészkednek.

 

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy az autóutakon is gyakrabban találkozhatunk velük, és ez sajnos gyakran jár autó és vad ütközésével.

Ha autónkkal ütközünk vadállattal, fontos tisztában lenni néhány alapvető szabállyal és teendővel. Első és legfontosabb lépésként mindenképpen hívjuk a rendőrséget, hiszen az ütközés közúti balesetnek minősül.

Fontos továbbá, hogy az elütött vadat ne próbáljuk hazavinni. Bár egy friss őzpörkölt vonzónak tűnhet, az elütött és sérült állat veszélyes lehet, viselkedése kiszámíthatatlanná válhat, ráadásul a vadhúsnak fogyasztás előtt minden esetben vadhúsvizsgálaton kell átesnie.Emellett az elütött állat a vadgazdálkodó társaság tulajdonát képezi, ezért az hazavitele lopásnak számít.

Magyarországon évente átlagosan 8000 alkalommal ütnek el autósok nagyvadat, leggyakrabban őzet, majd szarvasokat és vaddisznókat. Az elütött állatokat az illetékes vadásztársaság szállítja el.

A törvények szerint a vadásztársaságot akkor terheli felelősség, ha a baleset vadászati tevékenység miatt történt. Az autós hibás lehet, ha nem megfelelően választja meg sebességét, különösen akkor, ha ki van helyezve vadjelző tábla.

Ha az autós felelőssége bebizonyosodik, a vadásztársaság akár a vad értékének megfizetésére is kötelezheti a vezetőt.

Az állat értéke az úgynevezett trófeaérték alapján kerül meghatározásra, ami többek között az állat agancsának vagy agyarának méretét is figyelembe veszi.Tehát ha autóvezetőként vadállattal ütközünk, fontos betartani a fenti szabályokat és teendőket, és mindig figyeljünk a közúti biztonságra.

Hirdetés