Kezdőlap EGÉSZSÉG A te konyhádban is ott van: nyugtatja az idegeket, csökkenti a depresszió...

A te konyhádban is ott van: nyugtatja az idegeket, csökkenti a depresszió tüneteit, és megszabadít a fertőző baktériumoktól! Kitalálod mi az?

A bazsalikomot leginkább onnan ismerjük, hogy a paradicsom elmaradhatatlan fűszere. El sem tudnánk képzelni egy napérlelt paradicsomot illatos bazsalikom nélkül. A bazsalikom nem csak finom, hanem nagyon egészséges is!

 

Serkenti az agyalapi mirigy működését, és segít kivédeni a stressz hatását a szervezetünkre. Szabályozza a hangulatot, csökkenti a feszültséget, és serkenti a memóriát.

Nagyon erős fertőtlenítő hatással rendelkezik, de ajánlott rovarcsípés esetén is, megnyugtatja a viszketést, és a gyulladást. Nem kell mást tennünk, csupán annyit, hogy egy friss bazsalikom levéllel dörzsöljük át a csípést.

Úgy tartják, hogy ha ablak alá bazsalikomot ültetünk, távol tartja a háztól a szúnyogokat. Sőt, a kertbe a paradicsom mellé is ültessünk bazsalikomot, hiszen megvédi a kártevőktől.

A bazsalikom leveléből nyert friss lé természetes rovarriasztó lehet, kenegessük be magunk vele, és messzire el fognak kerülni a szúnyogok. Összetételének köszönhetően a bazsalikom segítségével könnyen felvehetjük a harcot a káros szabadgyökökkel, erős antioxidáns, és antibiotikus hatással rendelkezik.Baktérium-, és gombaölő hatása miatt, ha bazsalikomöntetet csorgatunk ételeinkre, pár nappal meghosszabbíthatjuk élettartamukat, hiszen megakadályozza a penészedést, elromlást.

A bazsalikom illóolajat használjuk a fáradt izmok megmasszírozására, erős nyugtató hatása van, és segítségével az izomlázat is elkerülhetjük. A bazsalikomtea, vagy tinktúra ajánlott köhögés, légúti, láz, hányinger, gyomorproblémák esetén.

Segítségével csökkenthetjük a húgysavszintet, és a gyulladást, így megelőzhetjük a köszvény, és a arhtritis kialakulását is. Igen gazdag K-vitaminban, mangánban, rézben, A-vitaminban, kalciumban, cinkben, folsavban, és omega3-ban.

Egész évben lehet friss bazsalikomunk, hiszen az ablakpárkányon is megél egy cserépben. Gondoskodjunk egészségünkről!

loading...