Kezdőlap EGÉSZSÉG A szájhigiénia és a rák különös kapcsolata – gondoltad volna?

A szájhigiénia és a rák különös kapcsolata – gondoltad volna?

Számos tanulmányban találták úgy, hogy a jó szájhigiéné és a fogak egészsége több betegség, többek között rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszhat.

Ahogy kiderült a szép mosoly nem az egyetlen pozitív hozadéka a rendszeres fogmosásnak, fogselyem használatnak és fogorvosi vizitnek.

Stroke, demencia és kognitív hanyatlás

Az olyan stroke-on átesett páciensek között, akiknél a szájüregben megtaláltak nagy számban egy bizonyos baktérumot (cnm-pozitív Streptococcus mutans), kapcsolatot fedeztek el ezen baktérium és a koponyaűri vérzés előfordulása között.

MRI vizsgálatot végezve agyi mikrovérzések jelenlétét fedezték fel, amely a demencia kialakulását elősegítheti. Mindezt szignifikánsan magasabb mértékben fedezték fel szintén olyan pácienseknél, akiknek szájüregében cnm-pozitív S.mutans baktérium volt kimutatható.

A szájüreg egészsége, mint az ép fogak és egyáltalán a fogak száma, a szuvasodások száma, fogínybetegségek megléte mind kapcsolatban áll a kognitív hanyatlás és a demencia kialakulásával.

Rákmegelőzés

Finn és svéd kutatók azt találták, hogy az a baktérium, amely fogíny betegségeket képes okozni, a hasnyálmirigy megjelenésében is szerepet játszhat.

Egy tanulmányban 70.000 finn vizsgálati személy bevonásával, 10 éven elteltével azt tapasztalták, hogy az ínybetegségek és a hasnyálmirigyrák miatt bekövetkezett halálozás között kapcsolat áll fenn.

Ezek a tanulmányok bizonyítják, hogy az említett baktériumok képesek a szájüregből a test egyéb tájaira is eljutni és részt venni egyes szövetek károsításában és rákos elfajulásának kialakításában.

A szájüregi betegségek megelőzése és a korai diagnózis ennek tudatában nagyon fontos, nem csupán a szép mosoly, de az általános egészség elérése érdekében is.

tudasfaja.com

loading...