Kezdőlap EGÉSZSÉG A legtöbb lakásban ott van, de kevesen tudják, hogy ezt teszi a...

A legtöbb lakásban ott van, de kevesen tudják, hogy ezt teszi a szervezettel a mikulásvirág!

Hirdetés

A tél egyik legszebb és legvonzóbb növénye a mikulásvirág, amely minden lakást megszépít és az ünnepek közeledtével minden bolt polcain kapható.

 

Hirdetés

Egy dologgal viszont nagyon kevesen számolnak, még pedig azzal, hogy a mikulásvirág veszélyes is a szépsége mellet, ugyanis mérgező virág.

Mielőtt a mikulásvirág az adventi és a karácsonyi asztal díszévé vált hazánkban, nagy népszerűségnek örvendett őshonában, Közép-Amerikában. Az aztékok a mikulásvirág piros leveléből festékanyagot vontak ki, gyógynövényként pedig lázcsillapításra használták. Nem ezért, hanem díszítő értéke miatt hozták be Európába bő száz évvel ezelőtt. A melegebb éghajlatú vidékeken, például a Kanári-szigeteken olyannyira jól érzi magát, hogy a szabadban, kertekben is megél, két-három méter magasra nő meg.

Mielőtt megvennénk, ezeket a szép növényeket gondoljuk végig, hogy otthonunkban tudjuk-e majd biztosítani nekik a megfelelő körülményeket, mert e nélkül csak egy hétig élvezhetjük a mikulásvirág szépségét.Már vásárláskor érdemes a növényt megvizsgálni, mert a nagyobb bevásárló központok száraz meleg levegője miatt a virágok hamar elkezdenek száradni. Ezért azokat a mikulásvirágokat, amelyeken sárgult vagy lankadó, száradó levelet látunk, ne vegyük meg, mert sokszor a folyamat már nem fordítható vissza és a növény pár napon belül tönkre megy. Ha a virág celofánba van összefogva, akkor vásárlás előtt bontsuk ki és vizsgáljuk meg a leveleket, vagy kérjünk meg erre egy eladót. A sárguló, lankadó levelek olykor kártevők jelenlétére is utalhatnak.
Lehetőleg olyan növényt keressünk, amely még nem teljesen virágzik, nem hullajtja a virágporát, mert akkor mikulásvirágunk hosszabb ideig fog díszleni. A virágpor könnyen észrevehető a piros felleveleken.

Ha találtunk megfelelő növényt, akkor miután hazavittük, keressünk számára egy világos, de hűvös helyet. Ha olyan növényt vettünk, amelyik celofánba van csomagolva, azonnal bontsuk ki, mert a földje könnyen bepenészedik valamint a mikulásvirág gyökerei rendkívül oxigénigényesek és a műanyag csomagolás megfojtja azokat. A téli időszakban a bevásárló központból csak úgy hozzunk ki növényt a hideg utcára, ha előtte selyempapírba csomagoltuk vagy csomagoltattuk, mert a nagy hőmérséklet különbség miatt a növény pár perc alatt megfázhat, tehát a lehető legkevesebb hideg érje.

Ma már számtalan méretben és színben kaphatók mikulásvirágok, találni piros, fehér és rózsaszín fellevelű változatokat egyaránt. A méretek is nagyon változatosak, akár 1 méteres példányokkal is találkozhatunk.Igényei, gondozása:

Fényigény, hőigény:

A mikulásvirágot a lakás napfényes részén helyezzük el, de a tűző napsugaraktól óvjuk. A növény nem kedveli a változó hőmérsékletű szobát és a huzatot. A legjobb, ha nyílászáróktól távol egy olyan helyiségben tartjuk, amelynek hőmérséklete legfeljebb 16 és 20°C között ingadozik, sajnos az ennél melegebb lakásokban a növény hamar elpusztul. A száraz levegő is árt neki, ezért a fűtőtesttől távol helyezzük el. Minél több fényt kap a növény, annál hosszabb ideig virágzik és a fellevelek is sokáig szépek maradnak.

Vízigény:Száraz levegőjű lakásokban napi egyszeri alkalommal kézi párásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat. Földjét tartsuk mindig nedvesen, ami azt jelenti, hogy ne álljon alatta a víz, de ne is hagyjuk kiszáradni a talajt. Érdemes kétnaponta megvizsgálni a földet, ha kissé kezd száradni, adjunk neki kevés vizet, majd pár perc múlva öntsük ki a felesleget a tálkából. Hetente-kéthetente érdemes tápoldatos vízzel meglocsolni mikulásvirágunkat. Tápoldatot akkortól kaphat, mikor a friss hajtások, levelek megjelennek a növényen, ez változó lehet.

A legjobb öntözési módszer, ha hetenként egyszer állott vízzel teli edénybe állítjuk a cserepet. Ha a föld megszívja magát, egy hétig nem kell locsolni.További gondozása:

A mikulásvirág elég tűrőképes. Hosszú időn át jelzi hiányérzetét, de közben nem megy tönkre, és aztán könnyen regenerálódik. Ily módon például pár napos nyaralásunkat is viszonylag jól elviseli, ha előtte jól megöntöztük, és nincs tűző napon. A levelek nagyon lelankadnak ugyan, de az öntözés után képesek teljesen magukhoz térni. Odaadó gondozás esetén növényünk februárra elvirágzik, és áprilisig lassanként megszabadul színes felleveleitől. Nem túl napfényes helyen tartott mikulásvirágnál ez hamarabb is bekövetkezhet. Ekkor a hajtásokat vágjuk vissza 15-20 cm-esre, a főhajtást a következő oldalelágazásig távolítsuk el és hűvös, sötét helyen, nagyon enyhe öntözés mellett 1-2 hónapig pihentessük a növényt. Ezután ültessük át a mikulásvirágot, lehetőleg agyag cserépbe. Az ültetőközegnek enyhén savanyú, 6,2 pH-jú (Florasca B típusú) virágföldet válasszunk. Ez a nevelési mód az eredeti élőhely, Mexikó klímáját imitálja.
Mérsékelt öntözés mellett háromhetente, majd a nyár folyamán kéthetente tápoldatozzuk a mikulásvirágot általános hatású tápoldattal. A nyári hónapokban a mikulásvirágot a szabadban is tarthatjuk, de ne tegyük a tűző napra.Szaporítása:

A mikulásvirág szaporítása nagyon egyszerű. Tavasszal vagy nyáron levágjuk a nagyra nőtt hajtásokat és vízbe tesszük őket. (A tejnedv folyását úgy állíthatjuk el, hogy langyos, meleg víz alá állítjuk a szárat egy pár pillanatra, ez egyébként a gyökerezést is elősegíti). Meleg és világos helyen tartva (20-25°C) 4-5 héten belül meggyökereznek, ekkor 2-3 hajtásonként elültetjük őket. Egy dúsabb növény szebb látványt nyújt. Az anyanövényen elég 3-4 új hajtást hagyni, hogy sikeresen bepiruljanak következő alkalommal, ha túl sok hajtás van úgyis csak kevés fog bepirulni. Szükség esetén az anyanövényt vissza lehet vágni és csak 3-4 cm-t hagyni a törzsből. Dugványozni is lehet a hajtásokat, ilyenkor hagyjuk megszáradni a vágás helyét, csak azután tegyük földbe. Vigyázni kell, a fehér tejnedv nagyon mérgező, ezért ha rácseppen kezünkre azonnal mossuk le. A földben történő szaporítás tényleg hosszadalmas feladat és nehézkesebb is, mint a vízben való.Újravirágoztatása:

Szülőhelyének fényviszonyai miatt a mikulásvirág rövid nappalos növény. Ha újra szeretnénk virágoztatni takarjuk le vagy helyezzük sötét helyre legalább 12-14 órát naponta a virágképződésig, azaz 2 hónapon keresztül. A legkisebb fény már megállítja a virágzást, ezért olyan helyet válasszunk számára ahol semmi fény nem éri. Legegyszerűbb egy dobozzal letakarni (pl. mindennap este 7-től reggel 8-ig). Ha egy napig is elfelejtjük letakarni, nem fog virágozni. Szeptember végétől vagy október végétől kezdhetjük a takargatást. Ha mindent jól csináltunk karácsonykor már pompásan kivirult mikulásvirágnak örvendezhetünk.

Általában miután elvirágzott a növény, azaz májustól, nyugalmi állapotba kerül. Ilyenkor elveszti leveleit, egészen felkopaszodik. Legtöbben azt hiszik – tévesen -, hogy növényük elszáradt, pedig nem így van. De az is lehetséges, hogy növényünk nem veszíti el leveleit, és fellevelei is késő tavaszig, sőt nyárig is virítanak, ekkor hagyjuk nyugodtan fejlődni és a hajtásokat csak nyár végén – augusztusban – vágjuk le. A családban mindenkit, főleg a kis gyermekeket figyelmeztetni kell, hogy ne nyúljanak a növényhez, mivel ha egy kissé is megsérül levele vagy törzse, rögtön levezni kezd. Ilyenkor egy puha szalvétával le kell törölni a tejnedvet, és jól kezet mosni utána. Ne tegyük olyan helyre ahol bármilyen háziállat hozzáférhet!

Forrás

Hirdetés