Kezdőlap EGÉSZSÉG A leggyilkosabb ráktípus, ami hazánkban is rengeteg áldozatot követel

A leggyilkosabb ráktípus, ami hazánkban is rengeteg áldozatot követel

A Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) felmérése szerint ebben az évben közel 10 millió személy halt meg rákos megbetegedésben. 18,1 millió új beteget diagnosztizáltak az idén, év végére pedig megközelítőleg 9,6 millióan fognak meghalni az előrejelzések szerint.

Az összesítések szerint minden 8. férfi, és 11. nő rákban fog meghalni. Világszerte a tüdőrákban elhunytak száma a leggyakoribb. A férfiak a legveszélyeztetettebbek, ami abból is látszik, hogy ebben az évben 1,3 millió férfit, és 725 ezer nőt diagnosztizáltak. De a felmérésekből is az látszik, hogy egyre inkább emelkedik a tüdőrákos nők száma is. A betegség gyakoriságát az is befolyásolja, hogy még mindig nagyon sok országban lehet nyilvános helyeken dohányozni.

A tüdőrák után a következő daganattípusok gyakoriak: vastagbél-, prosztata-, gyomor-, és mellrák. Ebben az évben 2,1 millió mellrákost diagnosztizáltak, de a hatékony kezelésnek köszönhetően ebből valószínű csak 627 ezer lesz az elhalálozások száma.

A közzétett adatokból az is kiderült, hogy a különböző ráktípusok előfordulása összefügg a földrajzi elhelyezkedéssel, a gazdasági és társadalmi viszonyokkal. Ázsiában él a új betegek több mint fele, és itt történik a halálesetek legnagyobb százaléka is.

Afrikára a világ rákbetegeinek csak 5,8 %-a jut, és 7,3% a halálesetek száma. Az egészségügyi ellátás hiányossága miatt gyakran nem is derül ki, hogy valaki rákos betegséggel küzd, csak a halála után.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy számos ráktípus elkerülhető lenne az egészséges életmód követése által, ha megfelelően táplálkoznánk, mozognánk, lemondanák a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról, és figyelmet fordítanánk a lelki kiegyensúlyozottságunkra is.

loading...