Kezdőlap EGÉSZSÉG A hasháj 5 veszélye, amiről szinte senki nem tud!

A hasháj 5 veszélye, amiről szinte senki nem tud!

A hasi részre való hízásra sokan hajlamosak, amely zavarja őket. Ez a hasi háj nem csupán esztétikailag zavaró, hanem súlyos egészségügyi problémákat is okozhat.

 

A hasi háj nagyobb része a légfontosságú belső szervek köré gyűrűződik be, ezzel nyomást fejtve ki azokra, ennek következtében pedig megnövekszik a betegségek kockázata.

Miért okoz problémát a hason található zsír?

A hasi zsír olyan hatást fejt ki testünkre, mintha állandóan gyulladásos megbetegedés lenne úrrá rajtunk. Ennek az oka többek között az, hogy a hasunkon nem csak a bőr alá rakódnak le a zsírrétegek, de mintegy párnaszerűen veszi körbe légfontosságú szerveinket.

Erre a viszcerális zsírra természetesen szüksége van szervezetünknek, amennyiben felesleg halmozódik fel, nemcsak a hízással kapcsolatos kockázatokat növeli meg, hanem főképp a májat és a hasnyálmirigyet, de más szerveket is veszélyeztethet.

A türemkedő has, vastag úszógumi mutatja meg, hogy a felesleg viszcerális módon rakódott le. Ha ez megtörténik, testünkben gyulladásos állapot léphet fel, és a hormonháztartásbán is változásokat idézhet elő. A zsírsejtek nem csupán raktározzák a plusz kalóriákat, hanem kibocsátanak olyan hormonokat, anyagokat, amelyek jelenlétére gyulladással válaszol a szervezet.Az, hogy testünk mennyi hasi zsírt raktároz viszcerálisan, főleg alkati kérdés, amely mindenkinek az egyéni hormonrendszerétől függ. Alkatilag főleg az alma típusba tartozókra jellemző a hasra való hízás, de zsírpárnák ellen lehet tenni, egészséges életmóddal, és megfelelő sporttal.

A hasi zsírpárnák veszélyei:

A viszcerális zsír hormonjai és a gyulladáskeltő anyagai érintik a májat, ami következtében az agyagcsere is megváltozik. Ugyanúgy érintettek a vesék, a hasnyálmirigy, és a bélrendszer.  A viszcerális zsír interleukin-6 nevű gyulladásmolekulája autoimmun reakciót válthat ki, amely az alábbi betegségekkel kapcsolatba hozható.

A hasi zsírpárnáknak jelentős szerepük van az inzulinrezisztencia kialakulásában, amelyről mindannyian tudjuk, hogy a cukorbetegség egyik előjele. A magasabb inzulinszint felelős azért, hogy a bevitt kalóriák hatékonyabban raktározódjanak el, ezáltal maga a hízás egyfajta öngeneráló folyamattá válik, főleg, ha gyors felszívódású szénhidrátokat viszünk be.A citokinek, a zsír által termelődnek és gyulladást okoznak, a szívre és az érrendszerre jelentenek problémát, hiszen túlterhelik a májat, ennek következtében pedig növekszik a koleszterinszint és még néhány toxin szintje. Mindezek nagyban hozzájárulnak az artériák elmeszesedéséhez, és elzáródásukhoz. A viszcerális zsír emelkedésével egyszerre emelkednek a kardiovaszkuláris betegségek markerei is, például a trigliceridszám, koleszterinszint és vérnyomás. Egy tanulmány összefüggés van ezen betegségek és a hasi háj között.

A hasi elhízás hatásai:

A hasi hízás az erekre gyakorolt hatásán keresztül kihat a kognitív funkciókra is, ami legrosszabb esetben demenciáig is vezethet. Kutatások kimutatták, hogy az agyunk memóriaközpontja a hippocampus a leginkább érintett.

A szerotinin, a galanin és más, agyi neurotranszmitterek működését is érintik a hormonális elváltozások, pedig ezek védenek minket a depresszió, a szorongás, és a hangulatingadozások ellen. Tisztán kimutatták, hogy a nagyobb mennyiségű hasi zsír nagyban növeli a depresszió kialakulásának esélyét, főleg a nők körében.


A testzsírszázalék magas mennyisége hatással van egyes ráktípusok kialakulásának valószínűségére.

A hízás okozhatja az impotencia lehetséges kialakulását, az alvászavarok kockázatát, és az egyes ízületek túlzott megterhelését, így azok kopnak, sérülékenyebbé válnak.

 

loading...