Kezdőlap EGÉSZSÉG A gluténérzékenység 8 jellemző tünete, amit mindenki összekever mással

A gluténérzékenység 8 jellemző tünete, amit mindenki összekever mással

Hirdetés

A gluténérzékenység, amelyet glutén intolerancia vagy lisztérzékenység néven is szoktak emlegetni, egy autoimmun betegség. Manapság egyre gyakrabban kerül diagnózisra és Európában minden 75-ik embert érinti valamilyen formában.

 

Hirdetés

Ennek során az egyes gabonafélékben lévő glutén nevű fehérjét nem képes a szervezet feldolgozni. Ez az emésztőrendszerben olyan károsodást képes kiváltani, amelynek hatására a felszívódás zavart szenved. Sokféle tünet képében megjelenik, amely egyénenként eltéréseket mutathat, de vannak meghatározó közös jellemzők is.

1.) Fejfájás és migrén

Statisztikai adatok szerint a gluténérzékenységgel küzdő emberek körében a fejfájás sokkal gyakoribb. A betegek 56%-át érinti rendszeresen.

2.) Bőrproblémák
Jellemző tünet a bőrön, főként felkaron, arcon jelentkező akné és kipirosodás, ekcéma, pikkelysömör, amely a rendellenes felszívódás következménye.

3.) Hirtelen súlyvesztés vagy -gyarapodás

Az emésztőrendszerbe fennálló gyulladás és a felszívódási zavar következménye lehet mind a megmagyarázhatatlan fogyás és hízás is. Elhagyva a glutén tartalmú élelmiszereket, a probléma megoldódik.

4.) Ízületi és izomrendszeri problémák

Sok esetben az ismeretlen vagy félrediagnosztizált ízületi gyulladás és –fájdalom mögött a gluténérzékenység áll, amelyet megfelelő diétával meg lehet szüntetni.


5.) Zavart gondolkodás

Eddig ismeretlen, mi váltja ki pontosan, de a legtöbb érzékeny betegnél megfigyelték és az immunglobulin nevű antitest szerepét feltételezik, amelyet diagnosztizálásban is felhasználnak.

6.) Immunzavarok

Mivel a szervezetben idegenként felismert fehérje, a glutén ellen küzd a szervezet immunrendszere és közben károsítja a bélfalat is, sok olyan egyéb problémával nem tud megfelelően foglalkozni, amelyek megbetegíthetik a szervezetet. Könnyebben jelentkeznek náthás megbetegedések is.

7.) Fáradtság
Szintén kevésbé ismert a tünet mögötti mechanizmus, de jelentős a kapcsolat a gluténérzékenység és az szervezet energiaszegény állapota között.

8.) Fogászati problémák

Kapcsolatot mutattak ki a szájnyálkahártya fekélyek és a gluténérzékenység között, emellett a tápanyag felszívódás zavara miatt a kalciumszint is csökkent, amely a fogak épségéhez szükséges.

tudasfaja.com

Hirdetés