Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK A férfi a jégre irányította a kameráját: szinte hihetetlen, amit filmre vett!

A férfi a jégre irányította a kameráját: szinte hihetetlen, amit filmre vett!

Hirdetés

A fotós James Balog és csapata egy gleccsert vizsgáltak, amikor a kameráikkal valami igazán nem mindennapit sikerült elkapniuk. Az eset Grönlandon történt, ahol James és munkatársai éppen a kitelepített kamerák képeit gyűjtötték be, amelyek az Északi- Sarkkörről készítettek felvételeket az évek során.

James és a legénysége igazán jó képeket keresett egy közelgő dokumentumfilmhez, de arra senki nem volt felkészülve, ami nem sokkal ezután a szemük láttára történt. Bár James, aki maga is természetfotózással foglalkozik, nem akarta elfogadni a klímaváltozás tényét.

Hirdetés

Igazából közel 20 éve gúnyolódott a tudósokkal ebben a témában.

“Nem gondoltam, hogy az ember képes megváltoztatni egy egész bolygó alapvető fizikai és kémiai történéseit. Nem tűnt valószínűnek, inkább lehetetlen volt számomra.”– mondta Balog.

Egészen 2005-ig így gondolkodott, amikor rájött, hogy valami nincs rendben és közelről is megvizsgálhatta az éghajlatváltozás természetét. A National Geographic által megbízott fotós egy expedíciója alatt az Északi-sarkon első kézből tapasztalhatta meg a hatalmas károkat, amiket a klímaváltozás okozott.

Pontosan 10 évvel később Balog “Chasing Ice” (Jéghegyek nyomában) című filmjét bemutatták és úgy döntött, hogy a gleccserek olvadását kamerákkal fogja dokumentálni.

Épp ennek a munkának a kapcsán sikerült elkapnia az egyik leglátványosabb jelenetet, amit valaha is filmeztek. Balog és csapata felvették, ahogyan mintegy 1 óra és 15 perc alatt egy Alsó-Manhattan nagyságú gleccser zuhant az óceánba.

A történelmi eseményt bejegyezték a Guinness Rekordok Könyvébe, és világosan megmutatja, hogy milyen komoly helyzetben van a Föld éghajlata. Amennyire tudni lehet, ez volt az egyik legsúlyosabb geológiai katasztrófa és valószínűleg nem az utolsó.

Itt megtekinthető a videó:

2016. novemberében az Északi-sarkvidék 20 fokkal volt melegebb az átlagnál, ami sokkal melegebb, mint amit eddig előrejeleztek a kutatók.

Sajnos hatalmas katasztrófával kell szembesülnünk, ha nem csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását 2070-re. A pozitív dolog, hogy erre még van esélyünk.

tudasfaja.com

Hirdetés