Kezdőlap EGÉSZSÉG A D-vitamin hiány kevésbé ismert tünetei, amiből nagy bajunk lehet!

A D-vitamin hiány kevésbé ismert tünetei, amiből nagy bajunk lehet!

A D-vitamin szabályozza a kalcium és a foszfor felszívódását, támogatja az immunrendszer működését, kiemelkedően fontos az erős csontok, fogak és izmok fenntartásához. Csökkenti a bakteriális- és vírusfertőzések, a szívbetegségek és a sclerosis multiplex kialakulásának kockázatát.

 

Sok ember hiányt szenved ebből a vitaminból úgy, hogy nincs is róla tudomása, ezért ha a következő tünetek valamelyikét is tapasztalod magadnál, akkor fontos, hogy ellenőriztesd a D-vitamin szintedet, és ha alacsony, akkor gondoskodj a pótlásról.

A csontok és az izmok gyengesége

Mint említettük, a D-vitamin fontos a csontok, fogak és izmok számára. Ha gyengének érzed őket, akkor D-vitamin hiányáról lehet szó.

Szomorúság és depresszió

Azok a nők, akiknek alacsony a D-vitamin szintjük, jellemzően depressziósak és lehangoltabbak, mint mások.

A fájdalomérzékenység

A fájdalomra való fokozottabb érzékenységet a D-vitamin hiánya is kiválthatja.

Ínybetegségek

A D-vitamin hiányának gyakori tünete a vérzés, a vörösödés és az íny duzzanata.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomást a D-vitamin elégtelen bevitele is okozhatja. Nagyon fontos a szív működéséhez.

Álmosság és krónikus fáradtság

Ha úgy érzed, hogy nincs elég energiád a nap folyamán, ellenőrizd a D-vitamin szintedet.

Hangulatingadozás

A D-vitamin hatással van a szerotonin hormon termelésére, amely egy, a hangulatot befolyásoló hormon.

Alacsony fizikai állóképesség

Ha egy sportoló D-vitamin ellátottsága nem megfelelő, akkor nem lesz elég energiája, amely megmutatkozik a teljesítményén is.

Emésztőrendszeri problémák

Azok akik cöliákiában, nem cöliákiás gluténérzékenységben, Crohn betegségben szenvednek, nem képesek megfelelőn zsírt emészteni és felszívni, így a D-vitamin szintjük is alacsonyabb lehet, mivel a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin és szükséges a zsír a felszívódásához.


Fej izzadása

A fej izzadása egy korai jele annak, hogy a szervezet D-vitamin hiányban szenved.

Allergia

Az allergiák előfordulása csökkenthető a D-vitamin bevitellel. Azok, akiknek alacsony a D-vitamin szintje, hajlamosabbak az allergiákra.

D-vitamin és a Nap

A napsugárzás hatására elegendő aktív D-vitamin képes termelődni a szervezetben, ehhez azonban szükséges a napi legalább 15 perc szabadban való tartózkodás. A fényvédő használta blokkolja a D-vitamin képződést, mivel a D-vitamin UV-sugarak hatására alakul ki. Érdemes kora reggel vagy a késő délutáni órákban kimenni egy kicsit a napra, amikor már nem olyan erős az UV-sugárzás. Az is elegendő, ha a kézfejünket és az arcunkat éri. Természetesen minél többet vagyunk a napon, annál jobb.

D-vitamin bevitele

Étkezéssel és értrend kiegészítők fogyasztásával lehetséges. A D-vitamin természetes formáját csak néhány élelmiszer tartalmazza, ezekből kell lehetőleg többet fogyasztani.

D-vitamin természetes forrásai:
– Lazac
– Garnélarák
– Tojássárgája
– Szardínia

tudasfaja.com

loading...