Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezek a jelei, hogy valaki skizofrén lett a környezetedben! Jól vigyázz!!!

Ezek a jelei, hogy valaki skizofrén lett a környezetedben! Jól vigyázz!!!

Hirdetés

A skizofrénia egy olyan mentális betegség, amely változást eredményez a gondolkodásban, az érzelmekben és a cselekedetekben. Egyéni eltéréseket mutathat a betegség lefolyása, a tünetek felbukkanhatnak, majd eltűnhetnek, nem állnak fenn folyamatosan.

Jellemzően 16 és 30 éves életkor között jelentkezik, a férfiaknál általában korábban, mint a nőknél. Az érintett személy viselkedésében, megnyilvánulásaiban fokozatos a változás az egyértelmű tünetek megjelenése előtt. Ezt a prodromális vagy bevezető fázisnák szokták hívni.

Hirdetés

Amikor a betegség fellángol, akkor a tünetek nagyon súlyossá válnak. Egy skizofrén személy nem tudja megkülönböztetni a valós és valótlan érzékeléseket. Ez egyre ritkábbá válik az életkor előrehaladtával.

A beteg személy jellemzően addig nem kerül tudatába annak, hogy skizofrén, amíg egy szakember ezzel nem szembesíti. Lehet, észre sem veszi, hogy bármi komolyabb probléma van vele. Ha azt érzi, hogy nem tud tisztán gondolkodni, azt inkább a stressznek vagy a fáradtságnak tudja be.

A skizofrénia tünetei

A tünetek nagyfokú változatosságot mutatnak és az egyén állapota a teljes izgatottságtól egészen a katatóniáig terjedhet. Ezeket az állapotokat normális periódusok szabdalják fel.

A tüneteket negatív és pozitív tünetekre osztják fel.

A negatív tünetek

Azok a tünetek, amelyek az egyén személyiségjegyeit, jellemző viselkedését tompítják, elvesznek abból, aki. Ezek a bevezető szakaszban jelentkeznek és a funkciók lassú romlását jelentik.

Érzelemmentesség – Úgy tűnik, hogy az adott személy képtelen érzelemkifejezésre és nem olvasható le az arcáról semmi.

Beszéd problémák– Talán nem beszél annyit, mint szokott vagy már szinte semmit.

Ellaposodás – Egy normál beszélgetésben a beteg hangszíne, üteme egysíkú, semmilyen érzelem nem olvasható ki belőle,

Izoláció – A beteg nem tervez előre, kerüli a kapcsolattartás formáit és úgy kell kiszedni belőle a szavakat, mert nem akar kommunikálni.

Napi rutin elhagyása – Talán abbahagyja a zuhanyzást és a tisztálkodás egyéb formáit is. Nem gondoskodik a testi higiéniáról.

Dolgok félbehagyása – A skizofrén személyeknek nehezére esik befejezni bizonyos dolgokat, amibe belekezdtek, sőt van, hogy már el sem akarnak kezdeni semmit.

Depresszió – Ezt a legnehezebb kiszúrni, hiszen a tinédzserek körében szinte általánosak a hangulatingadozások, érzelmi hullámok.

A pozitív tünetek

Ezek a tünetek azok, amelyek hozzáadódnak a személyiséghez, tehát új viselkedésmintákat, észleléseket jelölnek. A hallucinációk és téveszmék tartoznak ide.

Hallucinációk

Hangok, amelyeket a beteg a fejében hall, ami lehet egy vagy több hang is egyszerre. Lehet, hogy suttog vagy mormol magának valamit a beteg közben.

Látomások, amelyek lehetnek fények, tárgyak, személyek vagy formák.

Szagok és ízek, amelyek lehetnek jók vagy rosszak. Van, aki úgy érzi, hogy meg akarják mérgezni és felhagy az evéssel.

Tapintás, amely olyan érzetet kelt a betegben, mintha valaki megérintené vagy valami mozogna a testén.

Téveszmék

Ezek olyan hiedelmek, amelyeknek az ellenkezőjét könnyen lehet bizonyítani.

Üldözési csalódás, amikor valaki azt érzi, hogy megfigyelik, lehallgatják vagy követik, üldözik vagy megpróbálják tőrbe csalni.

Tájékoztatás jellegű téveszmék, amikor valaki azt hiszi, hogy a rádióban, a TV-ben vagy egyéb médiában kifejezetten az ő részére adnak át üzenetet.

Testi téveszmék, amelyek során a beteg azt hiszi, hogy szörnyű egészségügyi problémája van, például férgek vannak a bőre alatt, vagy valamilyen sugárzás károsította.

Erotománia, amikor a beteg azt gondolja, hogy egy magasabb státuszú, ismert személy vagy valaki, akihez nem vonzódik, szerelmes belé és el akarja csábítani.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés