Kezdőlap EGÉSZSÉG 8 magyarázat arra, hogy miért ébredsz fel az éjszaka közepén

8 magyarázat arra, hogy miért ébredsz fel az éjszaka közepén

Hirdetés

Mindannyian voltunk már hasonló helyzetben: egy perc alatt tökéletes álomba merülünk, a következő kép pedig az, hogy felébredünk és képtelen vagyunk visszaaludni.
Mindenkinek szüksége van egy jó éjszakai alvásra, hogy jól tudjon teljesíteni másnap. Néhányan pár óra alvással elvannak, amíg másoknak legalább 8-9 óra szükséges. A felnőtt ember normál alvásigénye nagyjából 7 óra.

Íme, 8 lehetséges magyarázat, ami miatt felébredsz az éjszaka közepén.

Hirdetés

 

1) Hőmérséklet problémák

Az optimális szobahőmérséklet az emberi test számára alvás közben 15-19 °C között van. Az egyik oka, ami miatt felébredsz az éjszaka közepén, hogy a tested túl forró vagy túl hideg. A hideg hőmérséklet miatt az izmok merevek, néha fájdalmasak lehetnek. A melegebb hőmérsékleten pedig túlzottan izzadsz és meleged lehet.

2) Éjjeli vizelési kényszer

Ennek két oka lehet a hormonhiány vagy a húgyhólyag-problémák. A leggyakoribb oka azonban az, hogy túl sokat iszol, mielőtt elalszol. Próbáld meg elkerülni a túlzott mennyiségű folyadék fogyasztását az elalvás előtti órákban.3) Zajszennyezés

A zajszennyezés számos forrásból származhat. A horkolás talán a legnyilvánvalóbb, de a zajszennyezés egyéb forrása lehet a szirénák, hangos szomszédok vagy akár a hűtőszekrény motorja is. A zajszennyezés csökkentése érdekében az első megoldás egy jó pár füldugó megvásárlása. Kipróbálhatod a zaj semlegesítő, fehér zajos eszközöket, beleértve a ventilátort is.

4) Alkoholfogyasztás

Régi mondás, hogy némi alkohol segít az elalvásban, de a modern tudomány az ellenkezőjét bizonyítja. Az ivás valóba segíthet viszonylag gyorsan mély álomba esni, de ahogy a szervezet kezdi feldolgozni az alkoholt, ez extra terhet ró rá. Az alvásod nem lesz nyugodt és pihentető, sokat forgolódsz majd.

5) Alvási apnoe

Ez egy gyakori probléma a férfiaknál, különösen az 50 év felettieknél, azonban az alvási apnoe hatással lehet bárkire, akinek akadályozott a légzőrendszere a megfelelő légáramlásban. A tested túlélő mechanizmusként ébreszt fel, amikor a horkolás vagy az akadályozott légzési útvonalak nem biztosítanak elég oxigént. Néhány ritka esetben az alvási apnoe halálhoz vezethet. Egy éjszakai utazás az alvás-klinikára általában segít a diagnózisban. A kezelés magában foglalhatja a CPAP (folyamatos pozitív légúti nyomás) gép használatát, a fogyást, a dohányzásról való leszokást, vagy ritka esetekben az orrüregben végzett műtétet.6) Depresszió vagy szorongás

A túlzottan aktív elme (különösen a szorongás vagy depresszió miatt) általában a felelős az éjszakai ébredésekért. Rémálmok vagy pánikrohamok felébreszthetnek. Ezek az érzések arra késztetnek, hogy ébren maradj, mivel az elméd pánikol és az alváshiányra összpontosít. Ha szorongás vagy depresszió miatt nem alszol jól, mindig kérd ki egy szakember segítségét. Kognitív-viselkedési terápia, gyógyszeres kezelés vagy relaxációs technikák használhatók kezelésre.

7) Nyugtalan láb szindróma

Olyan tünet együttes, amely kellemetlen érzést okozhat a lábainkban. Mint például bizsergő érzést, fájdalomérzetet vagy az izmaid lüktetését. Vannak, akik hasonló tüneteket tapasztalhatnak testük más részein. A masszázs, a testmozgás, a meleg fürdő és a hőmérsékleti megoldások segíthetnek. Súlyosabb esetekben szakember segíthet megoldani a problémát.

8) Gyomorégés

Este még élvezted a nagyszerű vacsorádat, de éjszaka már gyomorégéssel ébredsz. Súlyosabb esetekben gyomor-nyelőcső refluxszal diagnosztizálnak, ami nagyon gyakori állapot felnőtteknél. A probléma elkerülése érdekében ne egyél nehéz ételeket lefekvés előtt, kerüld a savas italokat, a kávét vagy a narancslevet és az alkoholt is.

Hirdetés